In samenwerking met Kek Mama

Deze zomerse drankjes zijn perfect voor hete dagen

07.07.2020 08:00

Zoek je wat verkoeling op een snikhete zomerdag, maak dan eens een van deze koude dranken. Kost weinig tijd, smaakt verrukkelijk en kinderen zijn er ook dol op.

Limonade van citroen en munt

Los 50 gram suiker op in een kopje kokend water en laat dit vervolgens afkoelen. Pers daarna 5 citroenen uit in een glas. Als er veel pulp en pitjes meekomen, kun je het vocht door een zeefje gieten zodat je echt alleen sap overhoudt. Giet het citroensap in een lege fles van minimaal 1 liter inhoud. Meng hier eerst het suikerwater doorheen en vul daarna aan met koud kraanwater. Je kunt hier ook bruisend water voor gebruiken. Steek een takje munt in je glas, voor je het volgiet. Dat geeft de limonade een extra verfrissende smaak.
 

Aardbeiensiroop

Maak 500 gram aardbeien schoon en halveer ze. Doe de stukken in een pan en giet kraanwater op de aardbeien, zo ongeveer tot halverwege het fruit. Breng dit mengsel aan de kook en laat het een kwartiertje pruttelen. Maak daarna een schone theedoek vochtig en hang die in een zeef in een pan of schaal. Giet het aardbeienmengsel hier doorheen en laat het rustig uitlekken. Niet roeren, niet prakken, want dan wordt het sap troebel. Geef het de tijd. Er blijft zo’n 3 dl sap over. Meng dit met 200 gram suiker en het sap van een halve citroen. Breng ook dit mengsel aan de kook en laat het 10 minuten inkoken. Je kunt deze siroop het best bewaren in de koelkast, in een fles die je van tevoren hebt uitgekookt. Lekker met (bruisend) water, maar ook over een bolletje vanille-ijs of door de yoghurt.
 

Kopje ijsthee

Ice tea kun je heel eenvoudig zelf maken: vul een kan met koud kraanwater. Houd je van bubbels, kies dan voor bruisend water. Hang hier twee theezakjes in, in jouw favoriete smaak. Je kunt wat honing toevoegen als je van zoet houdt. Laat dit een nacht trekken in de koelkast. Het is lekker om deze ice tea te serveren met ijsblokjes en wat schijfjes citroen of limoen.
 

Mocktail met zomerfruit

Vul de helft van een longdrinkglas met stukjes zomerfruit, zoals aardbeien, bessen en bramen. Dit kun je vers kopen, bevroren fruit werkt ook prima. Knijp er een halve limoen boven uit en giet er daarna bruisend water overheen. Lekker met een takje munt erin. Je kunt er trouwens ook makkelijk een cocktail voor jezelf van maken: scheut vodka erbij en klaar ben je.
 

Nojito

Een mojito zonder alcohol wordt ook wel een nojito genoemd. Je maakt ‘m zo: doe een handje muntblaadjes in een groot glas en schep daar twee eetlepels rietsuiker overheen. Hou je niet zo van zoet, gebruik dan minder suiker. Knijp boven dit glas ook een halve limoen uit en vul de rest van het glas met bruisend water en ijsklontjes. Goed roeren en dan garneren met extra munt en wat partjes limoen.
 

Handige kraan

Voor het maken van verschillende drankjes is de Quooker CUBE heel handig, want daarmee haal je alles uit 1 kraan: 100°C kokend, warm, koud, bruisend én gefilterd water. Dankzij de kindveilige bedieningsknop komt er nooit zomaar kokend water uit de kraan. De CUBE is een reservoir met gekoeld en bruisend water en wordt naast het reservoir met kokend water van Quooker geplaatst. Meer info over de Quooker CUBE? Klik hier.