Zo bouw je een droompensioen!

04.07.2024 15:05

Als moeder heb je vaak je handen vol aan je gezin en carrière. Het kan dan lastig zijn om ook aan je eigen toekomst te denken. Toch is het belangrijk om nu al stil te staan bij je pensioen. Pensioenopbouw is namelijk cruciaal voor een zorgeloze oude dag. Hoe pak je dat slim aan? Samen met Nationale Nederlanden delen we een aantal handige tips. Met een beetje planning en kennis kun je stap voor stap werken aan een comfortabele financiële toekomst, zodat je later volop kunt genieten van de vruchten van je harde werk.

Waarom een extra pensioen opbouwen?

Het Nederlandse pensioenstelsel is opgebouwd uit drie pijlers: AOW, werkgeverspensioen en persoonlijke aanvullingen. De eerste twee pijlers zijn vaak niet voldoende om dezelfde levensstandaard te behouden. Daarom is een extra pensioen opbouwen essentieel. Door vroeg te beginnen, profiteer je van het rente-op-rente effect, wat betekent dat je kleine bijdragen over de jaren aanzienlijk kunnen groeien.

Zo begin je met slim sparen en beleggen

Het mooie is dat je niet meteen grote stappen hoeft te nemen. Begin met een klein bedrag en zet dit regelmatig opzij. Zo zijn er handige opties om periodiek te sparen of te beleggen. Sparen geeft zekerheid met een vaste rente, terwijl beleggen potentieel hogere rendementen biedt. Je kunt zelfs kiezen voor een mix, waardoor je profiteert van beide werelden.

Daarnaast biedt extra pensioenopbouw belastingvoordelen. Je inleg is vaak aftrekbaar bij de belastingaangifte, wat betekent dat je een deel van je inleg terugkrijgt van de Belastingdienst. Het is belangrijk om je jaarruimte en reserveringsruimte te berekenen om te weten hoeveel je fiscaal vriendelijk kunt inleggen.

Zorg voor veiligheid en flexibiliteit in je toekomst

Met een aanvullende pensioenopbouw is je geld veilig dankzij de Nederlandse Depositogarantie. Bovendien kun je je strategie aanpassen als je situatie verandert. Beleggingsspecialisten helpen je bij het opstellen van een beleggingsprofiel dat bij jouw risicobereidheid past en passen je portefeuille aan waar nodig. Als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, zijn er verschillende opties om je opgebouwde kapitaal te gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om het in termijnen te laten uitkeren, verder te sparen of een combinatie van beide.