Verdienen ze meer? Zoveel krijgt de juf (of meester) van jouw kind betaald

10.03.2024 16:07
salaris leerkracht basisonderwijs juf meester verdienen Bron: Pexels

Dat er een lerarentekort is hoeven we je niet te vertellen. Eén van de redenen daarvoor zou zijn dat leerkrachten onderbetaald worden en dat het daardoor niet aantrekkelijk is om het basisonderwijs in te gaan. Maar is dat eigenlijk terecht? Wij zochten voor je uit hoeveel een juf of meester in het basisonderwijs verdient.

Juffen en meesters op de basisschool vallen onder de cao primair onderwijs (po). Wist je dat dit cao sinds 2022 gelijk is gesteld aan het cao van het voortgezet onderwijs? Juffen en meesters op de basisschool krijgen dus dezelfde salarisbedragen als hun collega’s in het voortgezet onderwijs (vo).

Verschil salarisschalen LB, LC en LD

Binnen de cao wordt gebruik gemaakt van drie verschillende schalen, zo is te lezen op de site van Rijksoverheid. Namelijk LB, LC en LD. In welke schaal je als leerkracht valt hangt af van je ervaring en werkzaamheden. LB is hierbij de laagste schaal. Daarna volgen LC en LD.

Leraren kunnen dus vanuit een LB schaal doorstromen naar een LC of LD schaal. Een leerkracht in schaal LC is, naast groepsleerkracht, bijvoorbeeld actief als projectleider voor onderwijsvernieuwings- en/of verbeterprojecten, of het is een leerkracht die deelneemt aan onderzoek dat zich vertaalt in visievorming voor de eigen school. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk is het niet altijd zo gemakkelijk om door te groeien naar een LC schaal. Een gemiddelde groepsleerkracht blijft dan vaak ook hangen in schaal LB.

Is een leerkracht wel doorgegroeid naar schaal LC? Dan kan die vervolgens weer doorgroeien naar schaal LD. Leerkrachten in schaal LD hebben nog meer diepgang in hun taken. Zij houden zich bijvoorbeeld bezig met onderwijsontwikkeling op langere termijn en kijken met een bredere visie naar het onderwijsbeleid.

Salaristreden

Iedere salarisschaal is ingedeeld in twaalf salaristreden. Bij goed functioneren gaat een leerkracht ieder jaar een trede omhoog. Een leraar die in trede 1 begint, krijgt na 10 jaar waarschijnlijk het salaris van trede 10, maar in de praktijk kan dat verschillen. 

In welke schaal start je?

Als leerkracht start je niet altijd in schaal LB op trede 1. Waar je start is namelijk afhankelijk van je ervaring en van de taken die je zal gaan uitvoeren. Zo kan het zijn dat je als zij-instromer op een ander niveau start dan iemand die net is afgestudeerd.

Wat verdien je als leerkracht in het basisonderwijs?

Hieronder zie je een tabel met daarin de bruto salarissen per schaal. Daarnaast zie je ook de beloning per maand. Dit is het salaris, plus vakantiegeld, eindejaarsuitkering en toeslagen.

Schaal Salaristrede Salaris per maand  Beloning per maand
LB Start € 3.301 € 3.850
LB Na 10 jaar € 4.534 € 5.280
LB Maximum € 5.030 € 5.990
LC Start € 3.321 € 3.870
LC Na 10 jaar € 5.231 € 6.090
LC Maximum € 5.862 € 6.960
LD Start € 3.334 € 3.880
LD Na 10 jaar € 5.812 € 6.770
LD Maximum € 6.665 € 7.890
Schaal, treden en totale beloning in het basisonderwijs per 1 juli 2023. Bron: Rijksoverheid

Verdient een juf of meester in het basisonderwijs veel?

Of je iets veel of weinig vindt is natuurlijk heel persoonlijk, maar gemiddeld verdienen leraren in het basisonderwijs volgens de Rijksoverheid zo’n 5.800 euro bruto per maand. Het modale inkomen in Nederland was in 2023 zo’n 3.500 euro bruto per maand. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat het onderwijs helemaal niet zo slecht betaald is.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.