Het belang van pensioen bij scheiden: handige rekenvoorbeelden

20.04.2024 17:05

Ah, de liefde. Soms zoet, soms bitter. En als het lot beslist dat jullie wegen zich scheiden, komt er een stortvloed van emoties op je af. Tussen het verdelen van de kunstcollectie en het bespreken wie de hond mag houden, is er één ding dat vaak over het hoofd wordt gezien: het pensioen.

Ja, dat geld dat je tegen de tijd dat je oud en gerimpeld bent, zou moeten voorzien van cocktails op een tropisch strand. Als je niet oppast, zou het zomaar anders kunnen eindigen. In de chaos van een scheiding is het misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar geloof ons, het is belangrijk. Dus voordat je je handtekening zet onder dat echtscheidingspapier, vertellen wij je hoe je dat pensioen regelt.

Lees ook – Marloes: ‘Mijn scheiding kostte me tienduizend euro’

Samenzijn en pensioenen in het kort

Door een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt je partner recht op een deel van je pensioen dat je tijdens de relatie opbouwt. Als je uit elkaar gaat, moet je afspraken maken over de verdeling van dit pensioen. PFZW, Pensioenfonds Zorg en Welzijn, geeft hiervoor de volgende tips mee:

  1. Maak afspraken over je ouderdomspensioen

In de wet is vastgelegd dat je ex-partner recht heeft op exact de helft van het ouderdomspensioen dat je tijdens de relatie opbouwde. Hier kun je zelf aanpassingen in doorvoeren; je kunt er ook voor kiezen om helemaal niets te verdelen. Ben je daarom bewust van de verschillende mogelijkheden. Het belangrijkste is dat je deze keuze samen maakt. 

  1. Bespreek je bijzonder partnerpensioen

Je ex-partner heeft ook recht op het bijzonder partnerpensioen dat je vóór en tijdens de relatie opbouwde. Bijzonder partnerpensioen, ook wel bekend als nabestaandenpensioen, is het pensioen dat je ex-partner ontvangt wanneer je overlijdt. De vraag is nu: wil je ex-partner dit deel behouden? Of wil je ex-partner hier afstand van doen zodat je eventuele nieuwe partner dit deel later kan ontvangen?

  1. Stuur je beslissing naar je pensioenfonds

Het is belangrijk dat je pensioenfonds op de hoogte is van de gemaakte beslissingen. Vaak worden deze vastgelegd in een gewaarmerkt scheidingsconvenant. Dit is een officieel document mét een handtekening of stempel van een advocaat, notaris of buitenlandse autoriteit erop. Dit document moet binnen twee jaar na de scheiding bekend zijn bij je pensioenfonds.

Verschillende verdelingen

Onderstaande cijfers geven weer wat voor invloed verschillende verdelingen hebben op het pensioen later. In dit voorbeeld gaan we uit van een stereotype hetero stel waarbij de vrouw drie dagen per week werkt (bijvoorbeeld door het zorgen voor de kinderen) en de man vijf dagen. De man is in dit geval tien jaar ouder dan de vrouw.  Want ja, ook dit is van invloed. Is jouw ex-partner 67 jaar geworden en gaat deze met pensioen? Dan krijg jij, ongeacht je eigen leeftijd, jouw pensioendeel van je ex-partner.

Bron: PFZW

Het stel gaat, jammer genoeg, uit elkaar. In eerste instantie heeft de man tijdens het huwelijk €15.000 aan pensioen opgebouwd, en de vrouw €5.000. Side note: dit is het pensioen dat opgebouwd is op basis van het verdiende salaris. Iedere individuele Nederlander heeft daarnaast recht op AOW (Algemene Ouderdomswet) en kan hiernaast zelf gespaard hebben.

Lees ook – De top 10 waar Nederlanders in 2024 het meest op besparen

50/50

De ex-partners besluiten de pensioenen 50/50 te verdelen. Je zou denken: simpel – de man staat €5.000 af aan zijn ex-vrouw, om beide op €10.000 uit te komen. Dit zit echter anders in elkaar. De man staat 50 procent van zijn individuele pensioen af (€15.000/2=€7.500) en de vrouw doet hetzelfde (€5.000/2=€2.500). Hij houdt €7.500 over van zijn eigen pensioen, en komt met de aanvullende €2.500 uit op een totaalpensioen van €10.000. Zij behoudt de €2.500 uit haar eigen pensioen, wat aangevuld wordt met €7.500 van haar ex-man. Ook dit komt dus op €10.000 wanneer ze met pensioen gaat. 

Bron: PFZW

Leeftijdsverschil

Kleine kans dat ex-partners exact dezelfde geboortedag delen. Gemiddeld gezien is de man vaak ouder dan de vrouw. Wanneer de man tien jaar ouder is, zoals in dit geval, en op zijn 67e met pensioen gaat, betekent dit dat de vrouw op datzelfde moment €7.500 van zijn pensioen krijgt. Op het moment dat de vrouw in dit voorbeeld met pensioen gaat, krijgt de man naast zijn eigen €7.500 nog de €2.500 van zijn ex-vrouw erbij. 

Pensioen dat buiten het huwelijk is opgebouwd komt hier nog bij op de datum dat de man of vrouw zelf met pensioen gaat.

Lees ook – Irene: ‘Dankzij de erfenis van mijn moeder kon ik scheiden en een nieuw leven beginnen’

Pensioen behouden

In dit geval nemen de ex-partners óf het besluit het pensioen te behouden zoals het is, óf bespreken het niet. In dit geval behoudt de man zijn €15.000 en de vrouw haar €5.000 vanaf de datum dat ze zelf met pensioen gaan. Dit houdt ook in dat het partnerpensioen, opgebouwd tijdens en voor het huwelijk, aan elkaar wordt uitbetaald wanneer de ander overlijdt. Dit is immers niet terug overgedragen voor eventuele nieuwe partners.

Bron: PFZW

Kom je er niet uit of heb je vragen? Schakel een pensioenexpert, bijvoorbeeld van PFZW, in.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.