Marloes: ‘Mijn scheiding kostte me tienduizend euro’

10.04.2024 09:00
vechtscheiding kinderen de dupe Beeld: Shutterstock

Regelmatig vertelt een moeder aan Kek Mama over het verhaal achter het bedrag op haar bankrekening. Deze week: Marloes is 33 jaar en woont samen met haar dochter van 5 jaar. Daarnaast werkt ze ruim 32 uur als projectmanager.

“Het besluit weg te gaan bij mijn man was het beste wat ik ooit heb gedaan. We waren tien jaar samen, waarvan vijf jaar getrouwd. Terwijl ik mijzelf bleef ontwikkelen, stond hij stil. Hij probeerde mij in alles te controleren en ik voelde me verstikt. Zelfs als we boodschappen deden wilde hij dat ik bij hem in de buurt bleef. Ik mocht niet meer sporten en verloor het contact met vriendinnen.

Opluchting

De dag dat ik bij hem wegfietste, met in de bakfiets mijn dochter en hondje, viel er een last van mijn schouders. Omdat onze hypotheek onder water stond, moest ik mijn ex een flinke smak geld betalen. Ik verkocht mijn auto en gaf hem een groot deel van mijn spaargeld. In totaal heeft de scheiding mij zo’n 10.000 euro gekost. Dat maakte me niets uit, als ik maar bij hem weg kon. De eerste maanden in onze nieuwe woning zaten Lisa en ik op bananenkistjes. Ik zorgde dat ze altijd gezond te eten kreeg, maar als ze bij haar vader was at ik Turkse pizza’s van de Aldi. Ik moest ieder dubbeltje omdraaien, toch voelde ik me gelukkiger dan ooit.

Lees ook
Bankrekening: ‘Bij de scheiding kreeg ik twee stoelen en een lamp’ >

Nieuw huisje

Toen het gebouw waar we woonden afgelopen zomer werd gesloopt, kreeg ik een huisje aangeboden. De vorige bewoner was een oudere man. Het huis was letterlijk uitgewoond. Ik kreeg precies 5000 euro verhuisvergoeding, daar heb ik het helemaal van kunnen opknappen. Ik liet het schilderen en een vloer leggen, maar veel klussen heb ik zelf gedaan. Dit huisje is echt van mij en mijn dochter en ik hoop hier nog heel lang te kunnen wonen.

‘Zelf bepalen voelt goed’

Ik werk 32 uur per week en verdien 2200 euro netto per maand, daarvan hou ik zo’n 130 euro per maand over voor mijzelf. Van dat geld ga ik uit en betaal ik het sporten. Vroeger moest ik al mijn uitgaves aan mijn ex verantwoorden, hij vond alles altijd maar onzin. Om geen ruzie met hem te krijgen kocht ik mijn kleding in de uitverkoop. Nu koop ik weleens een duurder truitje of een mooi paar schoenen, dat voelt goed. Mijn eerste grote uitspatting sinds ik alleen woon, was de aanschaf van een auto van 3500 euro.

Eigen geluk

Tegenwoordig heb ik weer ruim voldoende geld. Ik voel me opgelucht en vrij nu ik niet meer afhankelijk ben van een ander. Niet financieel, niet emotioneel. Ik ben alleen verantwoordelijk voor mijn eigen geluk en dat van mijn dochter. Lisa is soms verdrietig dat papa en ik niet meer samen zijn, maar ik weet dat ze later zal inzien dat ik het juiste heb gedaan door niet in een ongelukkige relatie te blijven.”

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.