Flink prijskaartje: zoveel kost een kind tot zijn 23ste levensjaar

19.02.2024 13:05

De momenten met je kleine? Onbetaalbaar! Laten we realistisch zijn, die momenten gaan soms wel gepaard met kosten. Als je je ooit hebt afgevraagd hoeveel jouw kleine bundel van vreugde je portemonnee raakt, ben je hier aan het juist adres. Spoiler alert: het is veel.

We gaan uit van een gezin met twee werkende ouders en één kind. Volgens statistieken geeft zo’n gezin ongeveer 19 procent van hun totale bestedingen uit aan hun kroost. Met een gemiddelde uitgave van 55.000 euro per jaar, praten we over een niet-zo-kleine som van 10.000 euro die rechtstreeks in de wereld van kinderkosten wordt gestort.

Van de verwachtingsvolle zwangerschap tot de puberjaren, elke fase heeft zijn eigen prijskaartje. Een babykamer inclusief kast vol schattige kleertjes? Reken op zo’n 800 euro voor de babyuitzet. Voeg daar nog een babyfoon, kinderstoel en kinderwagen aan toe, en je bent zo een paar honderd euro lichter. Luiers tikken bijna de 50 euro per maand aan. En laten we de onvermijdelijke stijging van de energie- en waterrekening niet vergeten, zo’n 20 euro– die kleine hummel heeft meer invloed dan je zou denken.

Kosten lopen op

Als je denkt dat het na de luiers wel goedkoper wordt, think twice. Kinderen tot drie jaar slurpen gemiddeld 90 euro per maand op aan eten en drinken. En wanneer die schattige peuter een stoere 16-jarige wordt, kun je rekenen op een extra 250 euro per maand aan boodschappen. Och, de puberteit, een periode waarin zelfs de voorraadkast het zwaar te verduren heeft.

Je krijgt er ook iets voor terug:Belastingaangifte met kinderen: aftrekposten voor ouders

De grote som

Laten we eens naar de grote som kijken. Een kind is financieel onafhankelijk met 23 jaar. Voor een gezin dat ruim 23 jaar investeert in de opvoeding van hun kind, met een jaarlijkse uitgave van 55.000 euro en rekening houdend met jaarlijkse inflatie en de stijgende kosten naarmate het kind ouder wordt, kom je uit 300.000 euro. Een bedrag waar je een luxe vakantievilla of peperdure sportwagen van zou kunnen kopen. Maar hey: je krijgt er zoveel voor terug.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.