Dit bedrag geven ouders gemiddeld aan hun kind bij een goed rapport

20.05.2024 12:07
aansprakelijk kind

Vind je het leuk om je kind te belonen als hij met een goed rapport thuiskomt? Je bent niet de enige! Van alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud krijgt 63% geld voor zijn rapport, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoeveel geld geven ouders dan?

28% van de kinderen krijgt bij elk rapport geld, 35% krijgt het soms. Er zijn ook ouders die liever een cadeautje geven dan geld, dat doet 24%. Slechts 14% van de ouders geeft nooit een beloning voor het rapport.

Hoeveel geld geven ouders bij een goed rapport?

Hoeveel geld geven ouders bij een goed rapport? Gemiddeld is dat € 5 per keer, aldus het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). De ouders werd ook gevraagd waarom ze geld voor het rapport geven. 49% van de ouders ziet het als beloning voor de prestaties, 26% doet het om te stimuleren en motiveren en 12% doet het vooral omdat andere ouders ook rapportgeld aan hun kinderen geven.

Waarom niet?

Ouders die hun kind geen rapportgeld geven, hebben hier ook zo hun redenen voor. Zo ziet 50% van die ouders het niet zitten dat hun kind bij ieder rapport geld verwacht. 37% van de ouders wil een prestatie niet aan een beloning koppelen en 21% van de ouders is bang dat het kind faalangst ontwikkelt als ze een goed rapport belonen.

Wat adviseert het Nibud?

Het Nibud geeft aan dat ze het geven van geld voor het rapport niet goed of slecht vinden. In hun onderzoeksrapport leggen ze uit: “In tegenstelling tot zakgeld is rapportgeld geen ‘leergeld’. Net als een cadeau voor een verjaardag, is het een ‘extraatje’, dat om andere motieven wordt gegeven dan financieel educatieve redenen. Het is namelijk niet bedoeld om kinderen met een beperkt, vastgesteld budget om te leren gaan. Het Nibud adviseert dan ook niet om wel of geen geld voor het rapport te geven. Het is aan ouders zelf om daar een afweging in te maken en te beslissen om dit wel of niet te geven.”

Passend bij de leeftijd

Over het bepalen van het bedrag adviseren ze: “Daarbij is het belangrijk om te kijken naar de eigen (financiële) mogelijkheden. Ook is het belangrijk om te zorgen dat het bedrag past bij de leeftijd van het kind. Voor een kind van 5 jaar is € 5  bijvoorbeeld heel veel geld, aangezien zij gemiddeld 50 cent zakgeld per week krijgen.”

Bron: Nibud

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.