Alimentatie: hoeveel betaal je nou na een scheiding?

28.09.2022 12:49
bankrekening partneralimentatie scheiding Beeld: Getty Images

Na een scheiding moet er vaak alimentatie betaald worden. Alimentatie is een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud na een echtscheiding. Als er kinderen bij betrokken zijn wordt er kinderalimentatie betaald. Maar hoeveel?

Kinderalimentatie berekenen is zo gemakkelijk nog niet. Er moet met meerdere factoren rekening worden gehouden.

Niet eens

Bij het berekenen van alimentatie staan de behoefte van de ontvanger en de draagkracht van de betaler centraal. De berekeningen zijn vaak complex, gelukkig heb je tegenwoordig handige tools die deze berekening maken. Daarnaast kan de berekening ook gemaakt worden door een advocaat of mediator. Je maakt in principe samen een afspraak over de hoogte van de kinderalimentatie. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, beoordeelt de rechter het bedrag. Dat doet de rechter ook als je aongehuwd bent en uit elkaar gaat. Worden jullie het niet eens? Dan stelt de rechter het bedrag vast.

Tot wanneer betaal je kinderalimentatie?

Tot het 21e levensjaar betaal je alimentatie. In sommige situatie betaal je ook hierna nog alimentatie. Vanaf 18 jaar betaal je alimentatie aan je kind zelf. Hoe hoog deze alimentatie wordt beïnvloed door bepaalde factoren. Bijvoorbeeld of je kind een baan heeft: dan wordt het bedrag van alimentatie meestal wat omlaag geschroefd.

Kinderalimentatie en belastingaangifte

  • Je ontvangt kinderalimentatie
    Je hoeft dit niet op te geven bij je inkomstenbelasting.
  • U betaalt u kinderalimentatie
    Je hoeft dit niet af te trekken van je belastingaangifte.

Ook weten hoe partneralimentatie werkt? Check het hier!

Bron: Nibud