Nu voor later: Ik gaf mijn 10-jarige dochter 10 euro en dit is wat ze ermee deed

12.02.2024 10:16
zakgeldchallenge zakgeld tiener Bron: Getty Images

Lisa, hoofdredacteur van Kek Mama vindt dat het tijd is voor wat financiële opvoeding. Ze doet daarom met haar 10-jarige dochter de zakgeldchallenge, waarbij haar dochter 10 euro krijgt om mee te doen wat ze wil.

“Zelf sta ik niet bekend als financieel talent, of laat ik maar gewoon eerlijk zijn; ik heb een gat in mijn hand van hier tot Tokio. Gelukkig heb ik een man die wél met geld kan omgaan en mij opvangt als ik het einde van de maand weer eens niet red.

Zoon vs. dochter

Het karakter van mijn man zie ik terug in mijn 13-jarige zoon. Hij kan goed sparen, denkt heel lang na voordat hij wat koopt en heeft daarbij soms zelfs wat aanmoediging nodig. Van zijn zakgeld spaart hij wat, uit eigen beweging, en zijn enige valkuil zijn de panini’s in de kantine op school.

Prima geslaagd die financiële opvoeding dus, zou je zeggen… Maar dan komt mijn 10-jarige dochter in beeld die, jammer genoeg voor haar, meer op haar moeder lijkt als het op geld aankomt. Geld moet rollen is haar motto en ze spendeert gerust al haar zakgeld aan snoep en troep.

‘Geld moet rollen is haar motto en ze spendeert gerust al haar zakgeld aan snoep en troep.’

Dus toen ik op internet iets tegen kwam over een zakgeldchallenge besloot ik dit aan te grijpen om eens te kijken hoe zij daarmee om zou gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Ik gaf haar 10 euro die ze mocht besteden zoals zij dat wilde. ‘Wat ga je ermee doen?’ vroeg ik haar. ‘Make-up kopen!’ was direct haar reactie.

TikTok-hypes

De laatste tijd moeten snoep en koek namelijk ruimte maken voor make-up. Alle TikTok-hypes worden op de voet gevolgd. Laatst had ik nieuwe mascara nodig en mijn dochter ging mee. Ze wist me precies te vertellen wat trending was. ‘Oh en dit is een dupe, die heeft ook iedereen’, zei ze terwijl ze een vloeibare highlighter uit het schap pakte. Ik knikte en deed alsof ik wist wat een dupe was.

Een dupe is een soortgelijke (soms bijna identieke) goedkopere versie van een duur(der) merk of product, bijvoorbeeld make-up. 

Zakgeldchallenge

Maar even terug naar die zakgeldchallenge. Ik gaf mijn dochter dus 10 euro, het bedrag dat ze normaal ook iedere maand aan zakgeld krijgt, en vroeg haar om er goed over na te denken hoe ze dit wilde uitgeven. De volgende ochtend was ze eruit. Ze wilde de dupe highlighter kopen die we laatst hadden gezien en ze wilde een lipgloss. De rest zou ze in haar spaarpot doen.

Dus gingen we samen op pad naar de winkel. De highlighter kostte 5,49 euro en de lipgloss 1,29 euro. Totale schade dus: 6,78 euro. Tenminste daar leek het op, tot ze richting de uitgang nog tegen haar lievelingschocolade aanliep en die voor een euro meenam. 7,78 euro zei de caissière en mijn dochter overhandigde trots haar geld. De overige 2,20 euro ging, zoals beloofd, in haar spaarpot. Zodat ze nu vast kan sparen voor later.

Minder cash

Eigenlijk was ik heel trots. Ik heb het idee dat ze door deze challenge echt bewuster is gaan nadenken over de waarde van geld. Iets dat voor kinderen heel lastig is. Helemaal nu cash steeds schaarser wordt en er steeds vaker via een telefoon wordt betaald.

‘De waarde van geld is heel lastig voor kinderen’

Meestal kun je niet, zoals mijn dochter nu, aan het wisselgeld zien hoeveel je nog hebt. Ik merk dat ook bij mijn zoon, die inmiddels een Jongerenrekening heeft. Dit maakt het al een stuk overzichtelijker voor hem, maar de waarde van geld vindt hij nog moeilijk in te schatten. Daarom is financiële educatie zo belangrijk.

Jongerengroeirekening

Is jouw kind ook geslaagd voor de zakgeldchallenge? Dan kan het tijd zijn voor de volgende stap; een Jongerengroeirekening van ABN AMRO. Naast deze challenge heb je ook nog andere mogelijkheden om te werken aan de financiële opvoeding van je kind, bijvoorbeeld met de Gimi-app, waarmee je kind spelenderwijs kan leren over geld en kan leren sparen. Met de Jongerengroeirekening van ABN AMRO krijgt je kind gratis toegang tot de Gimi-app.

Je kunt daarnaast als ouders instellen hoeveel geld er gepind of overgemaakt mag worden, of dat je zelf elke betaling wil goedkeuren. Zo kun je als ouder zelf bepalen waar jouw kind al aan toe is. Ook handig, zowel je kind als jullie als ouders kunnen in de ABN AMRO app de inkomsten en uitgaven inzien. Dus je hoeft niet stiekem in de telefoon van je kind te kijken. Scheelt weer een hoop ruzies.”

Open nu een Jongerenrekening en ontvang een Pathé Thuis pakketje voor je kind. Ook kun je kans maken op vrijkaarten voor een sportwedstrijd voor het hele gezin (t/m 31 maart 2024).