Wil je proeven: 3 x heerlijke recepten zonder vlees en zuivel

07.03.2023 12:09

Van vegan spring rolls tot gevulde aardappel: met deze recepten is meedoen aan de Week Zonder Vlees & Zuivel een eitje.

Gevulde zoete aardappel uit de oven

Een lekker en makkelijk recept uit de oven; deze zoete aardappel met een vleugje boerenkool en peulvruchten.

Ingrediënten voor 2 personen

• 90 g Looye Honingtomaten
• 2 zoete aardappelen
• 50 g kikkererwten
• 50 g belugalinzen
• 1 eetlepel olijfolie
• 1 theelepel paprikapoeder
• 1 eetlepel kerriepoeder
• 25 g boerenkool
• 15 g geroosterde amandelen
• 1 snufje zout
• 1 snufje peper

Benodigdheden

• snijplank
• mes
• eetlepel
• vork
• oven
• pan

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 220°c.
2. Prik de zoete aardappelen in met een vork en bak ze minimaal 50-60 minuten tot ze zacht van binnen zijn maar niet uit elkaar vallen. Je moet gemakkelijk en zonder veel weerstand een vork in het midden van de aardappel kunnen steken.
3. Verwarm in een pan eetlepel olijfolie. Voeg de kikkererwten, de belugalinzen en de boerenkool toe.
4. Breng op smaak met de paprikapoeder, de kerriepoeder, wat zout en versgemalen zwarte peper.
5. Roerbak een paar minuten tot de boerenkool zacht is en de peulvruchten goed bedekt zijn met de kruiden.
6. Als de zoete aardappels klaar zijn laat je ze iets afkoelen en snij je ze open.
7. Vul ze met de boerenkool en peulvruchten.
8. Voeg de gehalveerde Looye Honingtomaten en de amandelen toe.

Tip (niet plantaardig)

9. Voeg een gepocheerd of gekookt ei toe voor extra eiwit
Superstudio / Lodewijk Duijvesteijn Productions

Frisse Vietnamese spring rolls

Waan je in Azië met het recept voor deze frisse vegan Vietnamese spring rolls.  Heerlijk voor bij de lunch, maar ook als tussendoortje.

Ingrediënten: 2 Personen

• 9 Looye Honingtomaten
• 6 vellen rijstpapier
• 120 g sushirijst
• 280 g rode kool
• 150 g wortelen
• 225 g komkommers
• 1 handje zwarte sesamzaadjes
• 1 sojasaus
• 1 handje taugé

Benodigdheden

• snijplank
• mes
• eetlepel
• grote kom
• kookpan

Bereiding

1. Snijd de rode kool in grove reepjes.
2. Bereid de sushirijst volgens de bereidingswijze op de verpakking, maar voeg de rode kool reepjes toe aan de pan bovenop de rijst (dit zal de rijst een mooie paarse kleur geven). Laat dit helemaal afkoelen voor gebruik.
3. Snijd de wortel en komkommer in dunne reepjes.
4. Week het rijstpapier voor 1 minuut in een grote kom met koud water en leg het op een schone werktafel of snijplank. Wacht daarna een paar seconden tot het rijstpapier zacht en opvouwbaar is.
5. Voeg dan één van de vellen gekookte rode kool, de rijst, de wortel en de komkommer reepjes toe.
6. Rol het geheel in één keer op en vouw de zijkanten van het rijstpapier naar binnen.
7. Voeg de gehalveerde Looye Honingtomaten met de snijkant naar het rijstpapier toe en ga verder met rollen.
8. Herhaal hetzelfde proces om nog eens 5 rollen te maken.
9. Bestrooi de rollen met zwarte sesamzaadjes.

Serveertip

9. Serveer het gerecht met sojasaus.
Superstudio / Lodewijk Duijvesteijn Productions. No publication without written prior agreement.

Klassieke pasta pesto salade

Soms gaat er niets boven die de gouwe ouwe pasta pesto. Simpel, maar altijd lekker – in welke variant dan ook, zoals deze met frisse tomaatjes en pijnboompitjes.

Ingrediënten voor 2 Personen

• 180 g Looye Honingtomaten
• 200 g fusilli pasta
• 4 eetlepels (plantaardige) pesto
• 2 eetlepels olijfolie
• 50 g (plantaardige) Parmezaanse kaas
• 35 g pijnboompitjes
• 1 handje verse basilicum
• 1 snufje chili vlokken

Benodigdheden

• snijplank
• mes
• kaasschaaf
• eetlepel
• kookpan
• pan

Bereiding

1. Kook de pasta en laat deze afkoelen.
2. Voeg de olijfolie en 4 eetlepels pesto toe. Naar voorkeur kan men meer pesto toevoegen.
3. Voeg de Looye Honingtomaten toe.
4. Bestrooi de pasta met de Parmezaanse kaas en pijnboompitten.
5. Versier het gerecht met een paar basilicumblaadjes

Tip

1. Voeg een snufje chili vlokken toe als je van wat pittiger houdt. Eet smakelijk!
Receptcredits: Looye Kwekers