Vloeibaar wasmiddel of poeder: wat kun je beter gebruiken?

22.07.2022 16:20
vloeibaar wasmiddel poeder

In de meeste gezinnen draait de wasmachine op volle toeren. Kan ook niet anders met al die grasvlekken, ongelukjes en ondergespuugde rompers. Maar wat is nu beter voor je kleding en wasmachine: vloeibaar wasmiddel of poeder?

We zochten het voor je uit.

Vloeibaar wasmiddel

‘Je wast witter met wit waspoeder, en je kleuren blijven beter beschermd met vloeibaar wasmiddel’, vat huishouddeskundige Zamarra Kok mooi samen. Aan Radar vertelt ze dat vloeibaar wasmiddel nét iets beter oplost en met gemak de vetvlekken uit je kleding haalt. Was je vaak op een lage temperaturen? Let dan op, want hierdoor kan vetluis ontstaan, een soort mengsel van huidvet, schilfers en onopgelost wasmiddel. Draai daarom regelmatig een was op 90 graden. Vloeibaar wasmiddel is wat duurder dan een poedervorm, maar wel makkelijker in gebruik. Al gebruik je ook snel meer dan nodig is, zeker wanneer je geen doseerdop gebruikt. Voordeel: vloeibaar wasmiddel bestaat niet uit korrels waardoor je kleding langer z’n kleur behoudt.

Waspoeder

Goed, door met het waspoeder. Want ook daar zitten allerlei voor- en nadelen aan. Om te beginnen zijn aan waspoeder bleekmiddelen of optische witmakers toegevoegd, waardoor je witte was een stuk frisser lijkt. Ook maakt het vanwege de stof percarbonaat korte metten met schimmelvorming en hardnekkige vlekken, zoals gras of rode wijn. Minder fijn aan waspoeder: de korrels hebben een lichtschurende werking waardoor de kleur van je kleding iets kan vervagen. Maakt ‘m wel geschikt voor witte en lichte was, dus. Ook lost waspoeder minder goed op dan vloeibaar wasmiddel, waardoor zeepresten kunnen achterblijven in je wasmachine en op je kleding.

Lees ook: Nog 20 minuten? Dit is waarom de tijd van de wasmachine vaak niet klopt

Wat is beter voor het milieu?

Je begrijpt: het is moeilijk om een winnaar te kiezen. Het is maar net welke kleur je wast en op welke temperatuur. Ook welk wasmiddel milieuvriendelijker is, valt moeilijk te zeggen. Volgens Milieu Centraal laten kledingvezels door het wassen met vloeibaar wasmiddel minder snel los – die spoelen vervolgens namelijk in het waswater weg – maar is de vaak plastic verpakking minder duurzaam. Nog beter is het om ecologisch wasmiddel te gebruiken.

Bron: Milieu Centraal, Radar, Cleancompany.be

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.