In samenwerking met Kek Mama

Lekker smeren in de zomer

23.06.2016 05:00

Ja, je wordt gewoon bruin met factor 50. En nee, daarvoor hoef je niet in de volle zon. Margriet van der Klugt is huid- en haar- expert bij Vichy en beantwoordt vragen van Kek Mama-lezers over huidverzorging in de zomer.

Daphna: Ik heb nog allemaal halfvolle flessen zonnebrand van vorig jaar. Kan ik die nog gebruiken?
Margriet: ”Zuurstof, vuil en zand zorgen ervoor dat het UV-filter van een zonnebrand terugloopt. Een geopende fles zonnebrandcrème kun je maximaal een paar maanden bewaren.”

Marianne: Moet ik mijn kind insmeren op een zonnige lente- of winterdag?
Margriet: ”Op een zonnige winterdag kun je alleen het gezicht insmeren, omdat de zon minder sterk is, mag dit een lagere factor zijn. In het voorjaar zou ik wel kiezen voor een zonnebrandcrème met hoge factor.”

Dianne: Sinds mijn zwangerschap krijg ik in de zon pigmentvlekken in mijn gezicht. Wat kan ik hieraan doen?
Margriet: ”Je kunt voorkomen dat de vlekken donkerder worden door in de zomer altijd factor 50 en verzorgingsproducten met zonbescherming te gebruiken. Ga ook niet in de volle zon.”

Ellen: Word je wel bruin met factor 50?
Margriet: ”Ja, want een factor is geen sunblocker en laat UV-straling door. Het bruiningsproces gaat wel langzamer, maar dat heeft ook voordelen: je huid went langzaam aan de zon en beschadigt niet. Je blijft er dus langer bruin door.”

Hoe gebruik je voldoende zonnebrand?

1/2 theelepel voor je gezicht en borst, 1 theelepel per arm, 1 1/2 theelepel voor je buik en onderrug, 1 1/2 theelepel voor je middel en bovenrug en 1 1/2 theelepel per been. En vergeet ook niet je oren en de binnenkant van je knieën in te smeren.