Plotseling voelt je zwangere buik gespannen aan en daarna is het gevoel ineens weer weg: was dat een wee? Nee, grote kans dat je last had van een harde buik. Hoe die ontstaat en of het kwaad kan, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een harde buik?
Als je zwanger bent, trekken de spieren van je baarmoeder regelmatig samen. In de loop van je zwangerschap, in het tweede of derde trimester, voel je dat: je buik wordt plotseling hard. Voor sommige vrouwen is het net alsof ze een steen in hun buik hebben zitten of hun buik voelt aan als een harde bal. Meestal komen harde buiken voor vanaf de 24e week (naast deze andere zwangerschapskwaaltjes).
Lees verder onder de advertentie
Hoe ontstaat het?
Meestal krijg je een harde buik als je je inspant. Dus ben je bijvoorbeeld ijverig aan het stofzuigen of sta je de ramen te lappen en krijg je een harde buik, dan weet je hoe het komt.
Het gespannen gevoel verdwijnt weer als je rust neemt. Een harde buik doet geen pijn, maar het kan wel een onprettig gevoel geven.
Kan het kwaad?
Nee, gelukkig niet. De ontsluiting komt er niet door op gang en harde buiken hebben zelfs een voordeel: ze stimuleren de hersenontwikkeling van je baby. Maar voordat je nu gaat hopen vaak een harde buik te krijgen: te vaak is ook weer niet goed. Je lichaam geeft je met een harde buik namelijk het teken dat je het wat rustiger aan moet doen.
Lees verder onder de advertentie
Heb je er veel last van, neem dan contact op met je verloskundige.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.