Fijne tips: zo blijft je huid mooi

07.01.2020 10:01
huid mooi tips Beeld: Shutterstock

Wist je dat je huid je grootste en zwaarste orgaan is? Los weegt het wel bijna 10 kilo. Ook beschermt je huid je tegen straling van de zon, bacteriën en schimmels. Het is dus belangrijk om je huid mooi en gezond te houden. Hoe je dat doet, lees je hier.

Geen enkele huid is hetzelfde. De één heeft een droge huid, de ander een vette huid. En weer een ander heeft een gevoelige huid en dus snel last van pukkeltjes of eczeem. Veel huidproblemen kun je voorkomen of verhelpen als je goed voor je huid zorgt.

Een gezonde huid voelt niet droog aan en is niet of weinig vatbaar voor bijvoorbeeld puistjes of eczeem. Ook kan je huid dan beter tegen de schadelijke effecten van de zon en is de kans op het ontstaan van pigmentplekken en rimpels dan minder groot.

Om je huid zo mooi en gezond mogelijk te houden, kun je het volgende doen:
 

Stress vermijden

Je hebt er vast wel eens van gehoord en nee, het is geen fabeltje: stress is niet goed voor je huid. Het zorgt er namelijk voor dat je huid veroudert, omdat cellen zich dan eerder gaan delen. Relaxen dus, als je er jong en jeugdig wil blijven uitzien.
 

Lees ook:
Eczeem bij kinderen: dit doe je eraan >

 

Geen crèmes

Sommige mensen denken dat crèmes en andere smeerseltjes goed zijn voor hun huid. Maar je verzorgt je huid het beste door die zoveel mogelijk met rust te laten. Zo min mogelijk smeren dus – tenzij je de zon ingaat.
 

Zonnebrand

Want van zonnebrand kan je nooit genoeg opsmeren; het beschermt je huid tegen schadelijke UV-straling. Gebruik minstens factor 30 en voor kinderen factor 50. Hier lees je hoe je de huid van je kind het beste tegen de zon beschermt.
 

Weinig water en zeep

Door veelvuldig gebruik van water droogt je huid uit. Zeep is bovendien nog slechter voor je huid, dus niet teveel douchen en het liefst zonder zeep.
 

Bron: Dr. Jetske Ultee & Maastricht UMC+

 

 

Meer tips over je gezondheid?
Volg ons op Facebook of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >