Alles wat je moet weten over het doorslikken van de pil

20.02.2020 14:01
pil doorslikken Beeld: Shutterstock

De pil doorslikken: de één doet het wel, de ander moet er niet aan denken. Wat zijn de voordelen? En kan het kwaad de pil lang door te slikken? Je leest het hier.

De anticonceptiepil is de meest gebruikte methode van anticonceptie in Nederland. Je neemt elke dag rond dezelfde tijdstip een pil om te voorkomen dat je zwanger wordt. Na drie weken is de strip leeg en las je een stopweek in: je wordt ongesteld. Na je menstruatie start je weer met een nieuwe pilstrip.

Als je de pil doorslikt, wil dat zeggen dat je geen stopweek inlast. Na de laatste pil, begin je dus meteen weer aan een nieuwe pilstrip. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, naar een bruiloft of ander evenement moet en je geen zin hebt om daar ongesteld te zijn, of als je veel last hebt van menstruatieklachten tijdens je stopweek.

Kan doorslikken kwaad?

Volgens onderzoek is het veilig om de pil een jaar lang continu te gebruiken. Je blijft dan beschermd tegen zwangerschap en bent twaalf maanden lang niet ongesteld. Maar hoe langer je de pil doorslikt, hoe groter de kans wel is op een tussentijdse bloeding. Toch kiezen veel vrouwen er vaak voor een stopweek in te lassen. Ze zien het als een soort controle (werkt mijn lichaam nog?) en sommige vrouwen krijgen bij het doorslikken een doorbraakbloeding, waardoor ze even een week moeten stoppen met de pil.

In Groot-Brittannië krijgen vrouwen tegenwoordig trouwens het advies om de pil constant door te slikken, omdat dit voordelen zou hebben voor de gezondheid. Of dat in Nederland ook gaat gebeuren, is niet bekend.

Bron: Thuisarts.nl & RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >