Luxemburg met kinderen? Hier vind je de beste tips

27.10.2020 08:12
Luxemburg vakantie kinderen

Marieke had met man en zoons een topvakantie in Luxemburg – je weet wel, dat landje waar we altijd doorheen razen op weg naar Frankrijk.

Marieke Wolthers (45) woont samen met Douwe (47) met wie ze zoons Sil (11) en Jelte (7) heeft. “Bij Luxemburg had ik een vaag idee van een snelweg waarover je met een noodvaart naar Frankrijk rijdt, maar het land heeft me echt verrast. En dat begon al op de heenreis: met vier uurtjes rijden waren we er al. En het voelde meteen als buitenland.”
 

Doen

Wandelen door de oudste stad van het land
Struinen door het oudste stadje van Luxemburg: Echternach. Wij liepen de Via Epternacensis – een weg door het historische centrum. Je volgt de symbolen van de route – leuk voor de kinderen om naar te speuren.

 

Zelf je brood bakken
De molen van de Heringer Millen was echt het hoogtepunt van de vakantie. Veel activiteiten en je kunt er lokale producten kopen. Uiteraard mag je je zelfgebakken brood meenemen – in ons geval was dat een flinke hoeveelheid waar we nog dagen van hebben genoten.
Heringer Millen, 1 Rue des Moulins, Mullerthal

 

Nepkoeien melken
Een heel andere kant van Luxemburg: Luxlait Vitarium, de zuivelfabriek met kindermuseum waarin je alles leert over zuivel en koeien. Kinderen krijgen een witte jas aan en mogen de nepkoeien melken. Grappig zijn de uiertassen waarmee je kunt voelen hoe het is om koe te zijn.
vitarium.lu
 

Fietsen door de heuvels
Wij zijn er zelf niet aan toegekomen, maar je kunt Luxemburg ook goed met de fiets verkennen. Er is een Youth Hostel route, waarmee je van jeugdherberg naar jeugdherberg fietst. Je bagage wordt voor je naar het volgende adres gebracht.
youthhostels.lu/en/activities/cycling/cycling-packages/3-regions-bicycle-tour-tour-du-guttland
 

Eten

Tosti’s & pasta
In Luxemburg houden ze tussen de middag van een flinke warme maaltijd. Bij Boulangerie-Pâtisserie Hoffmann Echternach aten we salade met ham en Luxemburgse kaas, een croque monsieur en een prima pasta bolognese. De Luxemburgse keuken lijkt op de Franse, maar dan in Duitse porties.
8 Rue de la Montagne, 6470 Echternach
 

Hamburgers & schnitzels
Groot succes met kinderen: brasserie Aal in Echternach. Hier hebben ze burgers, schnitzels en elke week een pizza-avond met live muziek. Met mooi weer zit je op het terras met uitzicht over de markt, binnen is ook gezellig met veel baksteen en hout.
38 Place du Marché, 6460 Echternach
 

Pizza bij Giorgio
Pizzeria Giorgio, tegenwoordig Una Storia, werd ons aangeraden door één van de gidsen. Zij komt hier graag met haar kinderen, de pizza’s schijnen er geweldig te zijn.
4 rue André Duchscher, 6434 Echternach
 

Lees ook
5x verrassende steden dicht bij Nederland >

 

Handig

De Luxembourg Card
Daarmee krijg je gratis toegang tot meer dan zestig musea voor 1, 2 of 3 dagen. Kun je gelijk naar het museum reizen met het gratis openbaar vervoer.
visitluxembourg.com/nl/luxembourg-card
 

Slapen

In een jeughostel
Ons jeugdhotel is een echte aanrader. Niet alleen omdat het er schoon is en je er zoveel kunt doen met de kinderen, maar de directe omgeving was ook fijn. Je zit tussen de heuvels en koeien, en je kunt er om het meer skaten en fietsen.
youthhostels.lu/en/youth-hostels/youth-hostel-echternach

 

Of een chic hotel
Zie je zo’n herberg niet zitten: er is ook een prachtig vijf-sterren hotel aan de andere kant van het meer. Eden au Lac heeft grandeur én een wellnesscentrum.
edenaulac.lu
 

Zien

Een schitterend kasteel
Het Chateau de Larochette spreekt zeer tot de verbeelding: het torent uit boven het dorp en de indrukwekkende zandrotsen. ‘s Avonds wordt het prachtig verlicht.

 

Een beroemde waterval
Vlakbij ons hotel was de Schiessentümpel waterval, waar drie kleine watervallen samenkomen. Een sprookjesachtig gezicht, zo met die rotsen, bomen en houten brug.
 

Dit reisverhaal heeft eerder in Kek Mama Magazine gestaan.

 

 

Meer vakantietips? Volg ons op Facebook.