verrassende-steden-dicht-bij-nederland

Een paar dagen weg voor een stedentrip, maar geen zin in een lange reis? Er zijn genoeg steden in de buurt van Nederland. Reiszoekmachine Skyscanner selecteerde de leukste voor je.

Metz

De meeste mensen scheuren er voorbij als ze onderweg zijn naar Zuid-Frankrijk en dat is jammer, want het is een leuke plek waar veel te doen is - en dat op nog geen 4,5 uur rijden. Neem allereerst het Centre Pompidou, een kunstwalhalla met de mooiste exposities. Ga daarna naar de prachtige kathedraal St. Etienne en vervolgens eten in de Marché Couvert, een overdekte markt in een voormalig bisschoppelijk paleis. Je kunt trouwens goed winkelen in Metz: doorkruis de Rue Serpenoise en Rue des Clercs voor de bekende merken en ga naar Rue des Jardins, Outre-Seille en Rue Taison voor designerstores en kunstgaleries.

 

Gent

Een prachtige stad met trapgevelhuizen, sluipstraatjes, waterwegen als de Leie en Ketelvaart en een creatieve sfeer. Dat laatste is mede te danken aan de vele studenten van de Academie voor Beeldend Kunsten en de Universiteit van Gent. Voor de beste terrassen, de leukste cafés, hippe winkels en ateliers ga je naar het historische hart van de stad, bekend als De Kuip. De Belgische culi-klassiekers? Bier, pralines, frieten en Gentse Waterzooi.

 

Lees ook
Waarom een stedentrip naar Barcelona geweldig is met kinderen >

 

Liverpool

Wist je dat Liverpool na Londen de grootste collectie musea en galeries van Engeland heeft? Naast een levendige muziekscene (the Beatles als pionier) en geweldige winkels. En o ja, er schijnen ook nog een of twee goede voetbalclubs te zijn. Koers met de beroemde ferry (vindt je kind vast leuk) over de rivier de Mersey, ontdek de Tate Liverpool gallery of doe een Beatles trail. Plan je een stedentrip in juli? Bezoek dan het Liverpool International Music Festival (LIMF), een van de beste festivals in het Verenigd Koninkrijk.

 

Luxemburg-stad

Voor het historische gevoel ga je naar Place d’Armes, zie je de Kathedraal van Luxemburg en bezoek je de oude vestingstad Grund, gelegen in een kloof aan de rivier de Alzette. Grund is het frivole deel van Luxemburg met veel studenten en de leukste cafés. Je kunt hier ook goed een terrasje pakken of picknicken aan de waterkant. Ook de Casemates du Bock, de Kazematten, het ondergrondse doolhof met ontelbaar veel verborgen gangen onder de stad, is de moeite waard. Goede musea? Het Musée National d'Histoire et d'Art Luxembourg (MNHA), het MUDAM, Musée d’art moderne Grand-duc Jean en het Natuurhistorisch museum.

 

Düsseldorf

Er is bijna geen andere Europese stad met zoveel winkels op een relatief klein oppervlak dan Düsseldorf. Van bekende merken op de Königsallee tot vintage boetiekjes in Bilk. Wissel het shoppen af met historie in de Altstadt, met bekende gebouwen zoals als de Andreaskirche, het Rathaus en de St. Lambertus Basiliek. Het kunstrandje van Düsseldorf ontdek je bij de Medienhafen, een stadsdeel met een fijne mix van moderne architectuur en een industrieel havengebied met geweldig leuke koffiecafés en restaurants.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >