Paul Römer is managing editor van National Geographic Traveler. Voor dat tijdschrift reist hij  de hele wereld over om reportages te maken. Toch gaat hij het liefst op reis met zijn gezin. 

Enkele jaren geleden bracht ik met het gezin een bezoek aan Thailand, een perfecte – want goed georganiseerde, toegankelijke en vriendelijke – bestemming voor een eerste familietrip naar Azië. Maar ik moet bekennen: ik vond het een uitermate vermoeiende exercitie. De lange vlucht zorgde ervoor dat mijn vrouw en ik de eerste dagen wat dazig rondliepen, terwijl onze dochter en zoon (toen 8 en 6) vol energie van hot naar her renden. In een drukke en overweldigende stad als Bangkok, waar we een paar dagen verbleven, is dat opletten. Voor rust voor onszelf was tijdens die vakantie domweg geen tijd.

En toch.

Elke dag was een ontdekkingsreis, met nieuwe indrukken, hilarische momenten en veel quality time. Olifanten voeren en wassen, met de tuktuk naar Wat Phra Kaew, makaken spotten in het regenwoud: een groter avontuur konden de kinderen zich niet wensen. Alleen al hun ontmoeting met Thaise leeftijdgenootjes op een markt maakte alle moeite beslist waard.
 

‘Papa, ik wil verhuizen!' 

En dus gaan we, ondanks het onvermijdelijke ongemak van reizen met kinderen, nog steeds geregeld en graag op pad naar verre bestemmingen. Zoals Maine, een van die staten in New England die maar door weinig Europeanen worden bezocht. Alleen, nu we er een zomervakantie hebben doorgebracht, is mijn dochter (inmiddels 12) stellig: ‘Papa, ik wil verhuizen! Naar Maine!’ Hoe we het voor elkaar krijgen interesseert haar niet, maar we zullen en moeten Nederland verruilen voor de Verenigde Staten. ‘Anders ga ik wel zelf!’

De voornaamste verklaring voor Maya’s vurige wens te emigreren, die ze nu al maanden achtereen uit, is het grote geluk dat ze voelde tijdens onze reis door deze noordoostelijkste staat van de VS. Geen dag ging er voorbij zonder een brede smile op haar gezicht. Nu is dat op vakantie vaker het geval, maar hier was ze duidelijk op haar plek. De taal spreekt ze inmiddels vloeiend en de outdoor lifestyle, die door een groot deel van de iets meer dan 1,3 miljoen Mainers wordt omarmd, is haar op het lijf geschreven.
 

Elke dag is een avontuur

Ik herken het gevoel. In de loop van de afgelopen jaren, sinds mijn zus zich er in 1985 vestigde, heb ik Maine redelijk goed leren kennen. Ik heb er via haar gezin wat vrienden gemaakt, heb er kerst gevierd en warme zomers aan lakes doorgebracht. Ik heb er genoten van de magnifieke kustlijn in Acadia National Park, leren rotsklimmen en skiën, en heerlijk gegeten in pittoreske kustplaatjes als Camden en Bar Harbor. Overal zijn meren waar je kunt kanoën, zwemmen en vissen, omgeven door bossen en bergen die uitnodigen tot kamperen, hiken, klimmen of zelfs wildwatervaren. De kinderen hoeven de porch van de accommodatie maar te verlaten om op te gaan in deze wildernis. Elke dag – wat zeg ik: elk moment buiten – is een avontuur.

Mijn dochter ziet het al als een tweede thuis. Wat helaas ertoe heeft geleid dat elke andere bestemming die we voor een volgende reis voorstellen, door haar zonder pardon wordt afgewezen. ‘Peru? Italië? Nee, ik wil naar Maine!’ Het avontuur begint thuis.

 

Ook reizen met kinderen?

De nieuwste uitgave van Traveler, het reismagazine van National Geographic, geeft maar liefst 49 tips en bevat vier reportages over avontuurlijke gezinsreizen (Maine, Aruba, Zweden, Nieuw-Zeeland). Het magazine is verkrijgbaar in de winkel en op natgeoshop.nl. Bekijk voor online inspiratie het dossier Family Travel op natgeotraveler.nl.

...                                                                            ...

Paul Römer is managing editor van National Geographic Traveler. Voor dat tijdschrift maakt hij geregeld reportages over uiteenlopende bestemmingen (van Canada tot Malawi en van Chili tot Slovenië), maar liefst gaat hij op reis met zijn Grieks-Australische vrouw Eleftheria Vakaki en hun dochter Maya (13) en zoon Kris (10).

high tea kinderen
Beeld: Pexels

Het ís even een zit, dus je moet het maar durven, een high tea met kinderen. Deze vijf zijn speciaal op kinderen gericht. Iedereen blij.

1. Pluktea, Boskoop

high teas

Eigenlijk is Pluktea veel meer dan alleen een high tea-locatie. Je plukt er namelijk je eigen thee uit de planten- en kruidentuin, voordat je aan de enorme berg biologische scones, en fingerfood schuift. De kinderen houden zichzelf toch wel bezig. In de kruidentuin, of met de kast vol speelgoed, spelletjes en boeken. Óf op de waterfiets en trampoline. O, en ze krijgen er natuurlijk ook hun eigen kinder-high tea, met onbeperkt limonade, cake, een taartje, brood en fruit. Eerder een high lemo, dus.

 

2. Broederkapel, Veghel

De historische kapel zelf is al een bezienswaardigheid. Terwijl jij met vriendinnen bijkletst onder het genot van een high tea, doen de kinderen niet voor je onder, met hun eigen etagère vol sandwiches en hapjes. Inclusief onbeperkt ranja, by the way.

 

3. H-eerlijk, Nieuwkoop

Alleen vanwege de locatie al een must-see: pal aan de Amstel en een autovrije weg, ligt deze heerlijke theetuin. Terwijl jij urenlang relaxt, spelen de kinderen op de speelplaats of kijken ze naar de kippen, pauwen, geiten en poezen. Met biologisch water- en schepijs in bijzondere smaken toe. Na de speciale kinder-high tea natuurlijk (tot acht jaar), met een muffin, sandwichspies, verrassing en een drankje.
 

Lees ook
11x kindvriendelijke koffietenten >

 

4. De Houtzagerij, Otterlo

Restaurant de Houtzagerij ligt middenin de natuur, maar is het slecht weer? Geen probleem: er is zelfs een heuse indoor- (en outdoor)speeltuin. De high tea komt in alle mogelijke varianten. Bestel ‘m lekker groot; de kinderen rennen tijdens het spelen vast vaak genoeg langs om iets van de schaal te snaaien.
 

 

5. Lewis Book Cafe, Utrecht

Kijk, dit noemen wij nou praktisch: hier loop je met je mini-etagère gewoon langs de bar om de boel vol te laden. De kinderen – voor wie de high tea nadrukkelijk ook bedoeld is - krijgen er hapjes naar keuze.
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leuke-musea-voor-kleuters

Je kunt de herfstvakantie natuurlijk gebruiken om je schutting te schilderen, of een begin te maken aan de grote najaarsschoonmaak. Maar wil je je kleuter een plezier doen? Dan is de deur uitgaan waarschijnlijk een betere optie.

En dan komt onderstaand lijstje ongetwijfeld van pas.

 

Museon - Den Haag

Van onze mooie natuur tot het effect van technologie op ons leven: tijdens een bezoek aan het Museon duik je in het verhaal van de wereld. Je kunt er insecten eten en leert hoe je het zuinigst om kunt gaan met onze aardbol. Het Museon is geen kijk-museum, hier mag je veel doen en van alles aanraken.

 

Beeld en Geluid - Hilversum

Beeld en Geluid toont je de wondere wereld van de televisie. Presenteer zelf het nieuws, sta op het podium als een echte ster of treed op op het Toppop podium. Bekende Nederlanders leiden je virtueel rond door de wereld van radio en tv, je krijgt een kijkje achter de schermen en leert van alles over het leven in de spotlights.

 

EYE - Amsterdam

Stap binnen in de wereld van EYE en ontdek alles over films in het Panorama, bekijk je favoriete fragmenten en maak je eigen filmdebuut. Voor kinderen van 2 tot 6 jaar is er elke zondagochtend een film en aansluitend spel.

 

Lees ook
7x leuke en leerzame uitjes voor je kind >

 

Oyfo Techniekmuseum - Hengelo

Waar in andere musea zaalwachters rondlopen om je op de vingers te tikken als je te dicht bij een kunstwerk komt, is het motto in het Techniekmuseum 'verboden af te blijven'. In dit interactieve museum in Hengelo is alles aanwezig om het hele gezin enthousiast te laten worden over techniek.

 

Nationaal Militair Museum - Soest

Echte vliegtuigen, pantserwagens, helikopters en allerlei gebruiksvoorwerpen staan hier in een gigantische hal. Buiten kunnen kinderen uitrazen op de stormbaan, klimmen in voertuigen en zich voor even een militair wanen.

 

Kinderboekenmuseum - Den Haag

Spelenderwijs maken kinderen in dit museum kennis met jeugdliteratuur. Alle tentoonstellingen en workshops stimuleren fantasie én zorgen ervoor dat je kind voortaan geen boek meer laat liggen.

 

Tropenmuseum - Amsterdam

Verschillende thema's maken een bezoek aan het Tropenmuseum een ware ontdekkingstocht. Ga op reis en laat je verrassen in de doe-tentoonstelling ZieZo Marokko, maak je eigen lotusbloem of luister naar persoonlijke verhalen over vluchtelingen en migratie aan boord van de Lampedusa. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >