Paul Römer is managing editor van National Geographic Traveler. Voor dat tijdschrift reist hij  de hele wereld over om reportages te maken. Toch gaat hij het liefst op reis met zijn gezin. 

Enkele jaren geleden bracht ik met het gezin een bezoek aan Thailand, een perfecte – want goed georganiseerde, toegankelijke en vriendelijke – bestemming voor een eerste familietrip naar Azië. Maar ik moet bekennen: ik vond het een uitermate vermoeiende exercitie. De lange vlucht zorgde ervoor dat mijn vrouw en ik de eerste dagen wat dazig rondliepen, terwijl onze dochter en zoon (toen 8 en 6) vol energie van hot naar her renden. In een drukke en overweldigende stad als Bangkok, waar we een paar dagen verbleven, is dat opletten. Voor rust voor onszelf was tijdens die vakantie domweg geen tijd.

En toch.

Elke dag was een ontdekkingsreis, met nieuwe indrukken, hilarische momenten en veel quality time. Olifanten voeren en wassen, met de tuktuk naar Wat Phra Kaew, makaken spotten in het regenwoud: een groter avontuur konden de kinderen zich niet wensen. Alleen al hun ontmoeting met Thaise leeftijdgenootjes op een markt maakte alle moeite beslist waard.
 

‘Papa, ik wil verhuizen!' 

En dus gaan we, ondanks het onvermijdelijke ongemak van reizen met kinderen, nog steeds geregeld en graag op pad naar verre bestemmingen. Zoals Maine, een van die staten in New England die maar door weinig Europeanen worden bezocht. Alleen, nu we er een zomervakantie hebben doorgebracht, is mijn dochter (inmiddels 12) stellig: ‘Papa, ik wil verhuizen! Naar Maine!’ Hoe we het voor elkaar krijgen interesseert haar niet, maar we zullen en moeten Nederland verruilen voor de Verenigde Staten. ‘Anders ga ik wel zelf!’

De voornaamste verklaring voor Maya’s vurige wens te emigreren, die ze nu al maanden achtereen uit, is het grote geluk dat ze voelde tijdens onze reis door deze noordoostelijkste staat van de VS. Geen dag ging er voorbij zonder een brede smile op haar gezicht. Nu is dat op vakantie vaker het geval, maar hier was ze duidelijk op haar plek. De taal spreekt ze inmiddels vloeiend en de outdoor lifestyle, die door een groot deel van de iets meer dan 1,3 miljoen Mainers wordt omarmd, is haar op het lijf geschreven.
 

Elke dag is een avontuur

Ik herken het gevoel. In de loop van de afgelopen jaren, sinds mijn zus zich er in 1985 vestigde, heb ik Maine redelijk goed leren kennen. Ik heb er via haar gezin wat vrienden gemaakt, heb er kerst gevierd en warme zomers aan lakes doorgebracht. Ik heb er genoten van de magnifieke kustlijn in Acadia National Park, leren rotsklimmen en skiën, en heerlijk gegeten in pittoreske kustplaatjes als Camden en Bar Harbor. Overal zijn meren waar je kunt kanoën, zwemmen en vissen, omgeven door bossen en bergen die uitnodigen tot kamperen, hiken, klimmen of zelfs wildwatervaren. De kinderen hoeven de porch van de accommodatie maar te verlaten om op te gaan in deze wildernis. Elke dag – wat zeg ik: elk moment buiten – is een avontuur.

Mijn dochter ziet het al als een tweede thuis. Wat helaas ertoe heeft geleid dat elke andere bestemming die we voor een volgende reis voorstellen, door haar zonder pardon wordt afgewezen. ‘Peru? Italië? Nee, ik wil naar Maine!’ Het avontuur begint thuis.

 

Ook reizen met kinderen?

De nieuwste uitgave van Traveler, het reismagazine van National Geographic, geeft maar liefst 49 tips en bevat vier reportages over avontuurlijke gezinsreizen (Maine, Aruba, Zweden, Nieuw-Zeeland). Het magazine is verkrijgbaar in de winkel en op natgeoshop.nl. Bekijk voor online inspiratie het dossier Family Travel op natgeotraveler.nl.

...                                                                            ...

Paul Römer is managing editor van National Geographic Traveler. Voor dat tijdschrift maakt hij geregeld reportages over uiteenlopende bestemmingen (van Canada tot Malawi en van Chili tot Slovenië), maar liefst gaat hij op reis met zijn Grieks-Australische vrouw Eleftheria Vakaki en hun dochter Maya (13) en zoon Kris (10).

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >