meest-voorkomende-oplichtingspraktijken-reis

Je hoeft echt niet veilig op de camping te blijven plakken als je tijdens je vakantie wilt voorkomen dat je wordt opgelicht, maar het is wel goed om met onderstaande punten rekening te houden.

Reiszoekmachine Skyscanner geeft er meteen wat tips bij.

 

Neptickets voor vervoer en attracties

Een klassieke oplichtingspraktijk is de ticketverkoop van nepkaartjes voor een club, concert, trein of bus. Voorkomen dat je een enkeltje 'afpersing' koopt? Probeer dan weg te blijven van de mensen die zich op de plaats van bestemming voordoen als reisagent en 'tickets voor een mooi prijsje' aanbieden.  Boek online (en vooruit indien mogelijk) bij de officiële verkoper en wees niet bang om identificatie of andere bewijzen te vragen als je een ticket toch last minute koopt.

 

Taxichauffeur die toeristische route kiest

In onbekende steden kom je al snel die vriendelijke chauffeur tegen die je een ‘mooie stadsroute’ langs bezienswaardigheden voorschotelt. Als je iets vermoedt, dan kun je op je telefoon met Google Maps het begin- en eindpunt invullen en de chauffeur vragen naar zijn route. Stap je in een reguliere stadstaxi, vraag dan altijd of de meter aanstaat of spreek van tevoren een tarief af.

 

Lees ook
Vliegen met kinderen? Hier vind je de belangrijkste bagageregels op een rij >

 

Afpersing met buitenlands geld en wisselkoers

Probeer het inwisselen van geld goed van tevoren te plannen en shop een beetje rond om te zien welk geldwisselkantoor of welke bank de beste koers geeft. Het komt toch nog veel voor dat je wordt geflest. Ook als je betaalt met een pinpas of creditcard; transactiekosten kunnen soms belachelijk hoog uitvallen. Als je weet hoe de koers in elkaar zit, kun je dit in gedachten houden.

 

Achteraf betalen voor beschadigde huurauto

Het is een van de meest voorkomende fraudes bij autoverhuur: je brengt de auto waarmee je langs de Franse Rivièra hebt getoerd terug en achteraf blijkt dat je moet betalen voor schade die jij niet hebt veroorzaakt. Vaak zie je dit pas op het creditcardafschrift, dus om jezelf goed te beschermen is het slim om voordat je de auto inlevert foto's te maken. Zorg dat degene van de autoverhuurmaatschappij tekent als je de auto hebt ingeleverd en bewaar de kopie goed om verrassingen achteraf te voorkomen.

 

Vals geld

Vals geld op vakantiebestemmingen komt veel voor, onder meer in Zuid- en Centraal Amerika. Ook kan het voor komen dat je vals geld krijgt als je iets hebt gekocht of uit eten gaat. Tip: check goed de briefjes voor het oog van de medewerker of ober die jou het geld geeft. Hoe zie je dan dat het vals geld is? Handig is een klein uv-licht van Safescan (een bedrijf dat valsgelddetectors maakt), speciaal ontworpen voor reizigers.

 

Diefstal met afleidingstactieken

In drukke steden en op populaire toeristenplekken vragen anderen weleens om de weg naar een bepaalde bezienswaardigheid of willen ze dat je een foto maakt. Heus niet altijd met slechte bedoelingen, maar wel goed om op je hoede te blijven. Deze hulpvragen zijn namelijk een uitgelezen kans om je af te leiden van iets anders: iemand die iets uit je zak wilt trekken, bijvoorbeeld.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Koekhappen, sjoelen en ezeltje prik: ken jij die oud-Hollandse spelletjes nog? Wij geven je graag een opfriscursus, want reken maar dat je kind hier ook heel veel plezier aan beleeft.

Spijkerpoepen

Vertel dit aan je kind en hij begint al spontaan te lachen door de maffe naam. Toch is het heel logisch dat dit oude spelletje zo heet, want je moet op je hurken een spijker in een lege fles laten zakken. Je hebt er weinig voor nodig: lege flessen, een touw en dus een aantal spijkers. Bind het touw met daaraan een spijker om de middel van ieder kind, zet de kinderen in een rij en de pret kan beginnen. Wie heeft de spijker het snelste in de fles?

 

Sjoelen

Een spel dat bij veel gezinnen vroeger op Oudejaarsavond werd gedaan, maar eigenlijk is dit altijd leuk. Koop een sjoelbak via Marktplaats – of misschien heeft een familielid nog wel een oud exemplaar op zolder staan. Gooi de schijfjes in het gat met de hoogste punten – best een kunstje, want wie te hard gooit, krijgt ‘m net zo hard weer terug – en degene met de meeste punten heeft gewonnen.

 

Lees ook:
9x leuke binnenspelletjes voor kinderen >Koekhappen

Misschien wel hét spel, als we het over vroeger hebben. Wat heb je nodig? Een stuk ontbijtkoek, touw en een theedoek. Hang de plakken ontbijtkoek aan het touw en hang het touw op de juiste hoogte voor de kinderen, zodat ze er geblinddoekt wel bij kunnen. Wie het eerste de koek op heeft – met de handen op de rug natuurlijk – is de winnaar.Zaklopen

Ook een heel leuk ouderwets spelletje: zet een parcours uit met bijvoorbeeld pionnen of met water gevulde flessen en verdeel de kinderen in twee groepen. Het eerste kind in de rij wurmt zich in een jutenzak en legt al springend het parcours af, waarna de jutenzak wordt doorgegeven aan de tweede in de rij. De groep die het snelste is én geen pionnen of flessen heeft omgegooid, mag juichen.

 

Ezeltje Prik

Deze kent iedereen nog wel: teken een grote ezel op een stuk karton. De eerste speler moet geblinddoekt een prikvoorwerp met daaraan het touwtje – de staart van de ezel – op de juiste plek op het karton prikken. Degene die hier het beste in slaagt, is de winnaar. Ezeltje Prik is één van de spelletjes die ideaal zijn om binnen te doen, als het buiten stortregent. Wil je het extra moeilijk maken? Laat de kinderen dan eerst geblinddoekt een paar rondjes draaien.Ei op lepel

Twee lepels en twee eieren: meer heb je niet nodig voor dit spelletje. Verdeel de kinderen in twee groepen en laat iedereen één voor één met de lepel in de mond en daarop een ei, naar de overkant lopen en terug. Wie is het snelste klaar en heeft de eieren niet laten vallen? Ohja: wil je geen kliederboel, kook de eieren dan eerst even.Blikgooien

Stel een stapel blikken op als een toren en laat de kinderen met een kleine bal gooien: degene die de meeste blikken omver gooit, is de winnaar. Heel simpel, maar pret gegarandeerd.

 

Is het buiten mooi weer en heerlijk warm? Dan kan je kind ook z'n lol op met deze leuke waterspelletjes.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

strandtenten-hele-jaar-open

Laarzen aan en uitwaaien maar: een dagje strand is altijd lekker. Extra fijn: veel strandtenten zijn het hele jaar open. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. San Blas


San Blas is een eilandengroep aan de Caribische kust en telt maar liefst 365 eilanden. Volgens de lokale bewoners is er één eiland voor iedere dag van het jaar. Dat gevoel wilden eigenaren Frank en Martine naar Nederland halen. En dat is ze gelukt, want bij San Blas in Bloemendaal krijg je dat buitengevoel het hele jaar door.

 

2. De Waterreus Scheveningen

strandtenten

Strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen is uitgeroepen tot Strandtent van het Jaar 2016. Terecht: het is er hartstikke gezellig en het eten smaakt verrukkelijk. Heerlijke stek om op een koude winterdag neer te strijken voor warme chocolademelk.

 

3. Blu Beach


Blu Beach is een wat chiquere strandtent in Noordwijk. Het terras staat vol met fijne loungebanken waarop je lekker neer kunt ploffen. Ook leuk om te weten: Blu Beach bestaat 5 jaar en viert dat met een speciaal driegangen menu dat je zelf kunt samenstellen.

 

4. Thalassa


Voor een lekker visje kun je terecht bij strandtent Thalassa in Zandvoort aan Zee. En hoe: de vis wordt 's nachts gevangen, 's ochtends aan land gebracht en ligt 's middags op je bord. Heerlijke stek met prachtig uitzicht over de zee.

 

5. Tijn Akersloot

strandtenten

'Van zwembroek tot winterjas', zoals ze zelf zeggen. Ook Tijn Akersloot in Zandvoort is het hele jaar open. Het paviljoen is prachtig, je kunt er surfen of andere watersporten beoefenen en in het restaurant eet je pizza's uit de houtoven.

 

6. Blijburg

strandtent

Bij strandpaviljoen Blijburg op strand IJburg in Amsterdam draaien ze fijne muziek en gaat het kampvuur ’s avonds regelmatig aan. En als je in het weekend komt, staan er altijd wel activiteiten op het programma, zoals live muziek of een theatervoorstelling voor kinderen. Let op: vanaf 30 oktober sluiten ze maandag, dinsdag en woensdag om 18.00. 

 

7. Strand Café DOK

strandtenten

Strand Café DOK is gevestigd in het centrumgebouw van Strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse. Er is een uitgebreid kindermenu, een buitenspeeltuin met allerlei bootjes en een binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes.

 

8. Timboektoe

strandtenten

Cheesecake, worteltaart, ijsjes, kids mac and cheese of gewoon een lekker portie bitterballen: bij strandpaviljoen Timboektoe vind je het allemaal op de menukaart. Ook keuze uit vegetarische of vegan gerechten. Deze strandtent is ook het hele jaar door geopend en vind je in Velsen-Noord, vlakbij IJmuiden. Leuk: als je geluk hebt, zie je de indrukwekkende cruiseschepen voorbij varen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >