meest-voorkomende-oplichtingspraktijken-reis

Je hoeft echt niet veilig op de camping te blijven plakken als je tijdens je vakantie wilt voorkomen dat je wordt opgelicht, maar het is wel goed om met onderstaande punten rekening te houden.

Reiszoekmachine Skyscanner geeft er meteen wat tips bij.

 

Neptickets voor vervoer en attracties

Een klassieke oplichtingspraktijk is de ticketverkoop van nepkaartjes voor een club, concert, trein of bus. Voorkomen dat je een enkeltje 'afpersing' koopt? Probeer dan weg te blijven van de mensen die zich op de plaats van bestemming voordoen als reisagent en 'tickets voor een mooi prijsje' aanbieden.  Boek online (en vooruit indien mogelijk) bij de officiële verkoper en wees niet bang om identificatie of andere bewijzen te vragen als je een ticket toch last minute koopt.

 

Taxichauffeur die toeristische route kiest

In onbekende steden kom je al snel die vriendelijke chauffeur tegen die je een ‘mooie stadsroute’ langs bezienswaardigheden voorschotelt. Als je iets vermoedt, dan kun je op je telefoon met Google Maps het begin- en eindpunt invullen en de chauffeur vragen naar zijn route. Stap je in een reguliere stadstaxi, vraag dan altijd of de meter aanstaat of spreek van tevoren een tarief af.

 

Lees ook
Vliegen met kinderen? Hier vind je de belangrijkste bagageregels op een rij >

 

Afpersing met buitenlands geld en wisselkoers

Probeer het inwisselen van geld goed van tevoren te plannen en shop een beetje rond om te zien welk geldwisselkantoor of welke bank de beste koers geeft. Het komt toch nog veel voor dat je wordt geflest. Ook als je betaalt met een pinpas of creditcard; transactiekosten kunnen soms belachelijk hoog uitvallen. Als je weet hoe de koers in elkaar zit, kun je dit in gedachten houden.

 

Achteraf betalen voor beschadigde huurauto

Het is een van de meest voorkomende fraudes bij autoverhuur: je brengt de auto waarmee je langs de Franse Rivièra hebt getoerd terug en achteraf blijkt dat je moet betalen voor schade die jij niet hebt veroorzaakt. Vaak zie je dit pas op het creditcardafschrift, dus om jezelf goed te beschermen is het slim om voordat je de auto inlevert foto's te maken. Zorg dat degene van de autoverhuurmaatschappij tekent als je de auto hebt ingeleverd en bewaar de kopie goed om verrassingen achteraf te voorkomen.

 

Vals geld

Vals geld op vakantiebestemmingen komt veel voor, onder meer in Zuid- en Centraal Amerika. Ook kan het voor komen dat je vals geld krijgt als je iets hebt gekocht of uit eten gaat. Tip: check goed de briefjes voor het oog van de medewerker of ober die jou het geld geeft. Hoe zie je dan dat het vals geld is? Handig is een klein uv-licht van Safescan (een bedrijf dat valsgelddetectors maakt), speciaal ontworpen voor reizigers.

 

Diefstal met afleidingstactieken

In drukke steden en op populaire toeristenplekken vragen anderen weleens om de weg naar een bepaalde bezienswaardigheid of willen ze dat je een foto maakt. Heus niet altijd met slechte bedoelingen, maar wel goed om op je hoede te blijven. Deze hulpvragen zijn namelijk een uitgelezen kans om je af te leiden van iets anders: iemand die iets uit je zak wilt trekken, bijvoorbeeld.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >