5x Noorwegen met kinderen

25.06.2019 12:08
noorwegen met kinderen Beeld: Shutterstock

’s Zomers naar het strand en leuke pretparken, ’s winters lekker skiën en op pad met huskyhonden: Noorwegen is het hele jaar door een heerlijke vakantiebestemming voor families met kinderen. 

Noorwegen lijkt ver weg, maar het valt mee: je rijdt naar het noorden van Duitsland en stapt in Kiel aan boord van de boot. Of je pakt natuurlijk het vliegtuig en huurt een auto.

Zoek goed uit wat je in Noorwegen wilt bekijken, want het land is te groot om alle regio’s in één vakantie te bezoeken. Wij helpen je vast op weg met een aantal leuke, kindvriendelijke uitjes die je niet mag missen.

 

Slapen tussen de bomen

Aan kindvriendelijke hotels en campings in Noorwegen geen gebrek, maar waarom niet eens slapen op een bijzondere plek? Hoog tussen de boomtoppen, bijvoorbeeld. Dit kun je op meerdere plaatsen in Noorwegen doen en is een geweldige ervaring.

De meeste accommodaties zijn van alle gemakken voorzien en je bevindt je middenin de natuur. Wie wil er nou niet in slaap vallen met uitzicht onder de sterrenhemel en wakker worden met vogels of een eekhoorn naast je raam? Kijk hier waar je in Noorwegen in een boomhut kunt overnachten.

Pretparken

In welk seizoen je Noorwegen ook bezoekt, een pretpark doet het altijd goed bij kinderen. Vlakbij hoofdstad Oslo vind je Tusenfryd, een attractiepark met achtbanen, waterattracties, treintjes en nog veel meer.

Een echt familiepark is Hunderfossen bij de stad Lillehammer. Met meer dan zestig attracties, waaronder een sprookjeskasteel en kinderboerderij, is één dag hier bijna niet genoeg. In de winter vind je er een sneeuwhotel en een kerk die gemaakt is van ijs. 

Helemaal in het zuiden van het land bij de stad Kristiansand ligt Dyreparken: een pretpark en dierentuin in één. Een walhalla voor je kind, dus. Je komt er oog in oog te staan met honderden dieren, er worden theatervoorstellingen gehouden en er is een groot waterpark. En is je kind dol op piratenavonturen, bezoek dan de wereld van Kapitein Sabeltand.

 

Lees ook:
5x Finland met kinderen >

 

Naar het strand

Bij Noorwegen denk je misschien niet meteen aan het strand, maar wist je dat het in de zomermaanden heerlijk vertoeven is aan de Noorse kust? Vooral in het zuiden van het land kan het zeewater tegen de vijfentwintig graden oplopen. Keuze aan fijne stranden is er genoeg, want Noorwegen heeft de op één na langste kustlijn van de wereld. Kindvriendelijke stranden zijn bijvoorbeeld Sjøsanden en Bystranden. Ga je overigens tussen mei en augustus op vakantie, dan kun je dankzij de middernachtzon tot ’s avonds laat heerlijk zwemmen.

 

Bezoek de fjorden

Zeg je Noorwegen, dan zeg je natuurlijk het land van de fjorden: dalen die door gletsjers zijn uitgesleten. Je vindt ze vooral in het westen van het land en de meest beroemde zijn het Aurlandsfjord en het Nærøyfjord. 

Maak een mooie wandeling in de bergen, met uitzicht op de fjorden, of ga voor een boottocht en bekijk de schitterende toppen vanaf het water.
Voor kinderen is de spoorlijn Flam een aanrader. Heel toeristisch, maar de treinrit van 20 kilometer lang is zeker de moeite waard. Onderweg zie je de meest indrukwekkende bergtoppen, rivieren en watervallen.

 

Skiën en op pad met husky’s

Noorwegen is ook een heerlijke bestemming in de winter. Veel skigebieden zijn namelijk gericht op families, zoals Hemsedal en Skeikampen. De pistes zijn prima begaanbaar voor kleintjes en er worden veel activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Het grote voordeel van een wintersport in Noorwegen, is dat je er nog allerlei leuke andere activiteiten kunt doen, die in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië niet mogelijk zijn. Denk aan een sneeuwscootersafari, een tocht maken met huskyhonden en het Noorderlicht spotten.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >