Beeld: Getty
Beeld: Getty

Inpakstress, ruzie op de achterbank of een volle luier terwijl jullie in de file staan. Een mens kan van minder gek worden. Daarom: een paar handige tips om het inpakken en de reis richting vakantieoord zo stressvrij mogelijk te laten verlopen.

1. Geen geknoei

Zul je net zien: heb jij de auto brandschoon en klaar voor vertrek, knijpt je zoon of dochter nog geen tien minuten later een drinkpakje leeg op de achterbank. Troep, stress, ellende. Gaat je niet meer gebeuren als je een drinkpakjeshouder meeneemt. Heeft zo zijn voordelen: de houder heeft een schuifsysteem waardoor ieder pakje past, is opvouwbaar en je kunt 'm gewoon hergebruiken. Je neemt de houder dus niet alleen heel makkelijk mee, maar je bent vanaf nu ook nog eens verzekerd van een schone auto.

2. Handige broekjes

Nog even snel die luier verschonen en dan hop, in de auto, richting de Provence. Verkeerd ingeschat, want voordat je jouw kind – dat sneller wegrent dan menig atleet – een schone luier hebt omgedaan, ben je een uur verder en zit jij in gedachten al in die ellenlange file. Hoeft dus niet meer, want Kruidvat heeft een geniale oplossing: luierbroekjes. De broekjes zitten niet alleen heerlijk comfortabel, maar je trekt ze ook makkelijk aan en je kind hoeft er niet voor te liggen. Dat de broekjes populair zijn, blijkt wel uit het testpanel van Ouders van Nu. Van de 227 moeders beveelt 91% de Kruidvat luierbroekjes – die betaalbaar en van goede kwaliteit zijn – aan. ‘Ideaal met een dreumes die niet stil kan liggen en het een heisa is om een normale luier om te doen. Het broekje kan namelijk heel makkelijk staand aangedaan worden’, aldus een blije moeder. Kortom: neem een paar pakken mee op vakantie en je houdt zeeën van tijd over.

3. Verrassing

Je kunt natuurlijk een dvd op zetten, maar een cadeautje uitpakken is minstens zo leuk. Koop een paar kleinigheden, pak ze in en geef je kind om de zoveel tijd een nieuw cadeautje. Werkt als een malle: nog voordat-ie erop is uitgekeken, heb jij alweer een nieuwe troef in handen.

4. Lijstje

Kleding, pasjes, reisdocumenten, shampoo, dagcrème en dan ook nog kilo’s speelgoed en zes reservespenen voor als je kind er één verliest. En dan nog presteer je het om de helft te vergeten als je eenmaal onderweg bent naar het vliegveld. Daarom: een inpaklijst. Bestaat al even, maar dat maakt ‘m niet minder handig. Bovendien helpt het jou door die laatste uren waarin je met vlekken in je nek staat in te pakken. Kwestie van een lijstje maken (bijvoorbeeld hier of hier) en afvinken als alles in de koffer zit. Relaxed op vakantie, het kan echt.

5. Op jacht naar Pikachu

Iedereen heeft een mening over Pokémon GO, maar een ding is duidelijk: het is de rage van deze zomer. En wij doen gewoon mee, want we vinden het een ideaal spel voor op reis. Ga op jacht terwijl jullie wachten op de volgende vlucht of zoek samen naar een Pikachu bij dat Franse tankstation – wel opletten waar je loopt, natuurlijk. Half uurtje jagen en jullie zijn klaar om verder te gaan. Gratis in Google Play en de App Store.

strandtenten-hele-jaar-open

Laarzen aan en uitwaaien maar: een dagje strand is altijd lekker. Extra fijn: veel strandtenten zijn het hele jaar open. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. San Blas


San Blas is een eilandengroep aan de Caribische kust en telt maar liefst 365 eilanden. Volgens de lokale bewoners is er één eiland voor iedere dag van het jaar. Dat gevoel wilden eigenaren Frank en Martine naar Nederland halen. En dat is ze gelukt, want bij San Blas in Bloemendaal krijg je dat buitengevoel het hele jaar door.

 

2. De Waterreus Scheveningen

strandtenten

Strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen is uitgeroepen tot Strandtent van het Jaar 2016. Terecht: het is er hartstikke gezellig en het eten smaakt verrukkelijk. Heerlijke stek om op een koude winterdag neer te strijken voor warme chocolademelk.

 

3. Blu Beach


Blu Beach is een wat chiquere strandtent in Noordwijk. Het terras staat vol met fijne loungebanken waarop je lekker neer kunt ploffen. Ook leuk om te weten: Blu Beach bestaat 5 jaar en viert dat met een speciaal driegangen menu dat je zelf kunt samenstellen.

 

4. Thalassa


Voor een lekker visje kun je terecht bij strandtent Thalassa in Zandvoort aan Zee. En hoe: de vis wordt 's nachts gevangen, 's ochtends aan land gebracht en ligt 's middags op je bord. Heerlijke stek met prachtig uitzicht over de zee.

 

5. Tijn Akersloot

strandtenten

'Van zwembroek tot winterjas', zoals ze zelf zeggen. Ook Tijn Akersloot in Zandvoort is het hele jaar open. Het paviljoen is prachtig, je kunt er surfen of andere watersporten beoefenen en in het restaurant eet je pizza's uit de houtoven.

 

6. Blijburg

strandtent

Bij strandpaviljoen Blijburg op strand IJburg in Amsterdam draaien ze fijne muziek en gaat het kampvuur ’s avonds regelmatig aan. En als je in het weekend komt, staan er altijd wel activiteiten op het programma, zoals live muziek of een theatervoorstelling voor kinderen. Let op: vanaf 30 oktober sluiten ze maandag, dinsdag en woensdag om 18.00. 

 

7. Strand Café DOK

strandtenten

Strand Café DOK is gevestigd in het centrumgebouw van Strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse. Er is een uitgebreid kindermenu, een buitenspeeltuin met allerlei bootjes en een binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes.

 

8. Timboektoe

strandtenten

Cheesecake, worteltaart, ijsjes, kids mac and cheese of gewoon een lekker portie bitterballen: bij strandpaviljoen Timboektoe vind je het allemaal op de menukaart. Ook keuze uit vegetarische of vegan gerechten. Deze strandtent is ook het hele jaar door geopend en vind je in Velsen-Noord, vlakbij IJmuiden. Leuk: als je geluk hebt, zie je de indrukwekkende cruiseschepen voorbij varen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Pixabay
Beeld: Pixabay

Brede stranden, mooie natuur en het relaxte eilandleven: Texel is met recht een topbestemming voor een fijne familievakantie. En dit is er allemaal te doen met kinderen.

Het piratenschip

Texel met kinderen

Schip ahoy! In de jachthaven van Oudeschild ligt een 35 meter lang ‘scheepswrak’: een piratenboot dat tot enorm speeltoestel is omgebouwd. Laat je kids uitrazen op de klimnetten, de lange glijbaan of de loopbrug.

 

Klimmen

Zijn jouw kinderen kleine stuiterballen met veel energie en een portie lef? Dan maak je ze heel blij met een bezoekje aan Klimmen Enzo. In dit klimpark kunnen ouders en kinderen vanaf 1.30 meter verschillende klimparcoursen volgen of de uitdaging aangaan op een klimwand. Ook leuk voor kinderfeestjes.

 

Lammetjes knuffelen

Texel met kinderen

Bijna het hele jaar door zijn er op Schapenboerderij Texel lammetjes te bewonderen. Deze wollige beestjes dartelen niet alleen vrolijk door het weiland, maar laten zich ook nog eens graag aaien en knuffelen door bezoekers. Er zijn ook dwerggeitjes, kippen, varkens, loopeenden, konijnen, pony's en een ezel. Jullie kunnen rollen in het stro, picknicken op het boerenerf en ponyrijden, en daarna iets drinken in de boerderijwinkel. Ook leuk: iedere dag is er een demonstratie schapendrijven met honden.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 5x uitjes voor stoere kinderen >

 

Garnalen vangen (en zeehonden spotten)

Texel met kinderen

Voor de avonturiers! Maak een zogeheten droogvaltocht op de Waddenzee. Een schipper neemt jullie mee de zee op. Onderweg zet hij het schip tegen een drooggevallen zandplaat aan, waar jullie op onderzoek kunnen uitgaan (oude kleren en laarzen zijn aan te raden). Een gids vertelt over alles wat leeft in de Waddenbodem. Daarna kunnen de kinderen op ontdekkingstocht met een schepnetje om garnalen, krabbetjes en andere beestjes te vangen – geen zorgen, deze worden later weer in zee geworpen. En met een beetje mazzel spotten jullie ook nog wat zeehonden op de zandbanken.
 

Het Sommeltjespad

Dit gaat vooral de fantasierijke kinderen erg aanstaan: volgens een legende wonen er op Texel zogeheten Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Op een oude grafheuvel in de buurt van De Waal zouden de Sommeltjes samenkomen om bij het maanlicht te dansen. Komt een aardmannetje in de zon, dan verandert hij pardoes in een steen. Het Sommeltjespad in natuurgebied De Dennen speelt leuk op dit verhaal in. Dit kindernatuurpad (een route van 1,5 kilometer, dus perfect voor kleintjes) stimuleert kinderen om goed om zich heen te kijken, op zoek naar de stenen figuren (Sommeltjes) langs de route.

 

Knutselen

Texel met kinderen

Zelf je eigen kaars maken, of zeep? Of liever een lekker stukje brood? Bij landgoed de Bonte Belevenis, aan de duinen bij Den Hoorn, kan het allemaal. In twee sfeervolle boerenschuren zijn ambachtslieden aan het werk en kun je zelf ook de handen uit de mouwen steken. Ben je klaar met knutselen, dan is er buiten een fijne speelweide.  

 

Karten

Texel met kinderen

Uitdagende bochten, hoge snelheden, een lang recht stuk en de geur van rubber op het asfalt: bij de kartbaan in Texel kan je je lol op. Kinderen vanaf 8 jaar mogen een rondje wagen op het circuit dat tien bochten telt. Kom je met het hele gezin en heb je ook jongere kinderen? Bij het kartpark is ook een leuke minigolfbaan.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >