Yolanthe: ‘Xess en ik eten zoveel mogelijk veganistisch’

14.10.2023 08:00
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (7) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en ­carrièrevrouw.

Mijn geluksmomentje van afgelopen zomer? Dat was het samen koken met de hele familie in ons familiehuis op Ibiza. Ik houd enorm van koken; het lekker bezig zijn met verse ingrediënten, muziekje op en je hoofd even leegmaken. De hele familie is er gek op. Staan we na een dag chillen bij het zwembad en spelletjes spelen met alle zussen in de keuken, zo gezellig. Iedereen doet wat: de een maakt de salade, de ander kookt pasta, weer iemand snijdt groente.

De liefde voor koken heb ik van mijn oma meegekregen. Zij kookte altijd voor ons omdat mijn moeder druk was met alle kinderen en vrijwilligerswerk. Zij leerde mij om met verschillende kruiden te werken en had haar eigen dressingrecepten die ik nog steeds vaak maak.

Lees ook – ‘Kon ik maar weer slapen als een kind’ >

Impact

Zelf kook ik zo veel mogelijk veganistisch. Twee jaar voordat Xess geboren werd ben ik gestopt met vlees eten. Ik kan niet genieten van eten als dieren daarvoor hebben moeten lijden. Thuis eten Xess en ik zo veel mogelijk veganistisch, maar buiten de deur lukt dit niet altijd. Ik vind het belangrijk om aan Xess mee te geven dat de beslissingen die je maakt, impact kunnen hebben op anderen en dat je voor jezelf moet afwegen of je het waard vindt.

Dierenvriend

Xess mag zijn eigen keuzes maken en ik leg hem ook vaak uit dat sommige mensen wel vlees eten en dat hij dit ook mag proberen als hij dit wilt. Op dit moment wilt hij verre van. Xess is een echte dierenvriend en het liefst is hij de hele dag in het bos om insecten en andere kleine diertjes te bekijken. Uiteraard is het natuurlijk wel belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen als je plantaardig eet.

“Ik kan niet genieten van eten als dieren daarvoor hebben moeten lijden”

Daarom vind ik het belangrijk dat we gezond en gevarieerd eten. Een recept dat ik vaak maak is onder andere pasta met tomaten, courgette en gebakken pijnboompitten. Ook maak ik graag couscous met fried tofu, noten, groenten en zelfgemaakte vegan crème fraiche met dille. Eieren gebruik ik ook in mijn recepten, maar deze halen we alleen bij de boerderij van vrienden van ons. De kippen die daar vrij rondlopen hebben een goed leven en dat vind ik belangrijk. Veganistisch koken is zeker niet saai of minder lekker. De kracht van een gerecht ligt in het gebruik van de juiste kruiden, zo leerde ik van mijn oma. Bon Appétit!