Yolanthe: ‘Ik voelde me een buitenbeentje’

17.02.2024 06:00
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (8) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en ­carrièrevrouw.

Lunchpakketjes zijn tegenwoordig gevuld met boterhammen in perfecte blokjes, komkommers in Disney-figuurtjes uitgesneden en verassingen onder het brood. Het lijkt bijna of ouders strijden om de titel ‘beste broodtrommel van het schoolplein’. Ik herinner mijn broodtrommel van vroeger niet. Die was er namelijk niet.

Lees ook – ‘Xess heeft nog nooit een verkeerd woord over z’n vader gehoord’ >

Elk dubbeltje

Toen ik op vijfjarige leeftijd naar Nederland verhuisde vanuit Spanje met een gezin dat toen bestond uit acht kinderen, hadden we het niet breed. Mijn moeder moest elk dubbeltje omdraaien. Een mooie broodtrommel met een kwarkbol en groentefiguurtjes zaten er niet in. In mijn tijd waren broodtrommels ook geen kunstwerken. Als je geluk had kreeg je een ligakoek mee bij je bruine boterham met kaas.

“Het lijkt bijna of ouders strijden om de titel ‘beste broodtrommel van het schoolplein”

Minder fijne herinneringen

Toch roepen die lunchpakketjes minder fijne herinneringen bij mij op. Bij ons op school kwam er in de pauze een melkkar het klaslokaal binnen met allemaal verschillende melkpakjes waaronder chocolademelk, karnemelk en gewone melk. Kinderen die lid waren van de melkkar kregen een pakje melk en een ligakoek. Ook kregen kinderen die lid waren een tijdschrift: de Okki of de Bobo tijdschrift. In mijn jeugd waren die helemaal het einde. Ik was de enige in de klas die geen lid was van de melkkar en de Bobo. Mijn moeder kon dit niet betalen voor alle kinderen.

Dat Spaanse meisje

Als kind voelde ik me op de basisschool al een buitenbeentje, omdat ik werd gezien als ‘dat Spaanse meisje in dat grote gezin’, maar dat werd door de lunchpakketjes nog erger. Kinderen kunnen soms best gemeen zijn tegen kinderen die ‘anders’ zijn. Lunchpakketjes dragen hieraan bij, want het ene kind heeft een mega fancy broodtrommel en het andere kind krijgt een appel en een broodje kaas.

Toch zie ik wel een mega vooruitgang in lunchpakketjes en het voedselaanbod op scholen. In mijn jeugd rook je nog net niet het frituurvet van alle kantinesnacks in de klaslokalen. Kinderen leren om gezond en gevarieerd te eten is superbelangrijk. Als dat moet met Disneyfiguurtjes en perfecte blokjes, dan ben ik voor.