Yolanthe: ‘Xess heeft nog nooit een verkeerd woord over z’n vader gehoord’

03.02.2024 08:00
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (8) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en ­carrièrevrouw.

Het solo-ouderschap is niet iets waar ik vroeger van droomde. Misschien ook wel omdat ik weet hoe het is om een vader in je leven te missen.

Ik ben opgegroeid met veel angst voor mijn vader. Er was veel onrust bij ons thuis en mijn vader was verslaafd aan drugs. Toen ik vijf was besloot mijn moeder om met mijn broertjes, zusjes en mij naar Nederland te vluchten. Een lange tijd heb ik mijn vader niet gezien en gesproken. Dat tekent je wel vanbinnen. De band tussen moeder en kind is heel anders dan tussen een vader en een kind. Naar mijn mening kan het één niet het ander vervangen op opvullen.

Lees ook – ‘Een tweede kindje? Wie weet…’ >

Weer in contact

Toen ik wat ouder was en mijn vader was afgekickt, zijn we weer met elkaar in contact gekomen en hebben we een aantal mooie jaren gehad. Op mijn 21ste overleed hij. Een leeftijd waarop je jezelf en het leven nog aan het ontdekken bent en veel steun kan hebben aan een vader. Mijn gemis aan een vader heeft wel de toon gezet voor de opvoeding die ik wil voor mijn zoon.

Dat Wesley en ik uit elkaar zijn, betekent niet dat Xess opgroeit zonder vader. Integendeel, ik stimuleer de band tussen Wesley en Xess enorm en ook tussen Wesley en zijn eerste zoontje Jessey. Daar heb ik eigenlijk altijd moeite voor gedaan omdat ik weet hoe belangrijk het voor die jongens is, ook qua ontwikkeling. Xess heeft nog nooit een verkeerd woord over zijn vader gehoord. Ik vind namelijk dat hij niet de dupe mag worden van ons gebroken huwelijk.

“Dat Wesley en ik uit elkaar zijn, betekent niet dat Xess opgroeit zonder vader. Integendeel”

50/50

Xess is 50% mij en 50% zijn vader. Wanneer hij op jonge leeftijd slechte dingen over zijn vader had gehoord, zou hij misschien gaan twijfelen aan een deel van zichzelf. Dit wil ik absoluut niet. Hij is een prachtig, lief en sterk kind en de band en liefde tussen hem en zijn vader hoort zo puur mogelijk te zijn. Ondanks mijn jeugd denk ik ook met liefde terug aan mijn vader. Ik wil dat Xess dit later ook doet als hij denkt aan zijn jeugd en de band met zijn vader.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.