Yolanthe: ‘Wauw, eindelijk een man die zijn gevoeligheid ownt’

16.03.2024 08:00
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (8) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en ­carrièrevrouw.

Het is maandagmiddag en ik sta op het schoolplein te wachten tot Xess naar buitenkomt. Ik ben vrij en kan niet wachten om samen met hem iets te doen. Ik ben benieuwd waar hij mee komt; wil hij insecten spotten in het park, verven op een groot doek of weer eens voetballen?

Lees ook – ‘Ik voelde me een buitenbeentje’ >

Xess komt samen met een vriendje rennend naar me toe. Hij vraagt of ze samen mogen spelen. Ik vind het goed en vraag wat ze willen doen. We besluiten om naar het park te gaan, de jongens willen graag naar de klimrekken. Onderweg haal ik wat fruit en drinken. Ook heb ik nog een groot kleed in de auto liggen. Terwijl de jongens spelen, houd ik ze vanaf het kleed in de gaten.

Verliefd stel

Vlak voor mij zie ik een jong verliefd stel samen picknicken. Ze hebben allemaal lekkere zelfgemaakte snacks bij zich en doen een kaartspel. Liefde. Wat is het toch mooi om naar verliefde mensen te kijken. Mijn gedachten dwalen af naar hoe ik was in de liefde tien jaar geleden. Zelfliefde, schiet het door me heen. Ik heb met mezelf de afspraak gemaakt dat ik nooit een liefdesrelatie aanga wanneer ik niet 100 procent zelfliefde ervaar. Want wanneer je geen liefde van jezelf kan ontvangen, kun je dat ook niet van een ander.

“Als je geen liefde van jezelf kan ontvangen, kun je dat ook niet van een ander”

(Niet) perfect

Zelfliefde betekent niet dat je alles aan jezelf perfect moet vinden, maar dat je waardeert wie je bent en ook de mindere dingen van jezelf accepteert. Wanneer jij volledig in je kracht staat, voel je je ook veel sterker in een relatie. Je hebt dan die acceptatie niet van de ander nodig, want die geef jij jezelf. Ik kijk weer naar het stel voor mij en vang iets op. Het lijkt alsof ze een kaartspel doen waarbij ze elkaar diepzinnige vragen stellen. Ik hoor de jongen zeggen: “Het mooiste aan mijzelf vind ik mijn emoties. Ik ben een gevoelige man, maar daar ben ik trotsop.” Wauw. I love it. Niet alleen omdat dit eindelijk een man is die zijn gevoeligheid ownt, maar ook omdat dit iemand is die in staat is naar binnen te kijken en kan zeggen wat ie mooi vindt aan zichzelf.

Laten we daar een voorbeeld aan nemen. Waarom zou je een ander vragen wat ie mooi aan je vindt? Is het zoeken naar bevestiging? Laten we voortaan alle vragen over onszelf die we aan anderen stellen, nu aan onszelf vragen. De les op deze maandagmiddag: liefde

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.