‘Ik kan de druk ervaren dat ik alles goed wil doen’

10.06.2023 08:00
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (7) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en carrièrevrouw.

Als je mij als 18-jarig meisje zou vragen hoe mijn leven er nu uit zou zien, had ik zeker verteld over mijn dromen en ambities om ooit in Los Angeles te wonen en in Amerikaanse films te spelen. Nooit had ik gedacht dat ik daarnaast een eigen lifestylemerk zou hebben én een heel bijzondere stichting zou hebben opgericht. Naarmate je ouder wordt, creëer je nieuwe dromen en heb je een andere kijk op de wereld. Mijn stichting Free a Girl is belangrijker voor me geworden dan elke andere droom die ik ooit had. Ik geloof dat je het leven waarvan je droomt zelf grotendeels kunt creëren, zolang je er honderd procent voor gaat en er echt in gelooft, en vooral, in jezelf.

“Ik geloof dat je het leven waarvan je droomt zelf grotendeels kunt creëren”

Dromen

Mijn carrière heeft zich ontwikkeld aan de hand van mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, de lessen die ik leerde of de situaties die op mijn pad kwamen. Een van die situaties speelde zich af in India waar ik werd geconfronteerd met seksueel misbruik van minderjarige meisjes. De beelden die ik daar zag, kon ik niet verdragen. Diep van binnen dacht ik, dit is mijn call. Hier moet ik iets aan doen. In 2008 richtte ik Free a Girl op en nu, 15 jaar later, hebben we meer dan 7000 duizend meisjes bevrijd uit situaties van seksuele uitbuiting. En 2000 gevaarlijke pedofielen en traffickers opgesloten. Om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen voor deze meisjes is een blessing.

Lees ook – ‘Als ik mijn leven in twee woorden zou moeten omschrijven is dat: ‘geordende chaos”

Focus

Ik doe ontzettend veel dingen en kan mij daardoor niet altijd volledig focussen op alle projecten tegelijk. Zo heb ik nu een hele drukke periode met filmen gehad en lag hier de focus op. Mijn andere werk stond op een lager pitje. Nu de film klaar is, valt er wel een soort druk van mijn schouders en kan ik me focussen op de voorbereiding van een groot event voor Free a Girl in Los Angeles waar we een miljoen euro willen ophalen om bevrijde meisjes naar onze School For Justice sturen om advocaat te worden.

Druk

Als moeder zijnde, maar ook zeker als vrouw zijnde, kan ik best wel de druk ervaren dat ik alles goed wil doen. Op werk, voor mijn gezin, in mijn sociale leven. Er zijn zoveel ballen om hoog te houden. Ondanks mijn drukke leven zorg ik ervoor dat ik er altijd ben voor de mensen die me dierbaar zijn.

Wanneer dan ook. En die liefde krijg ik dubbel en dwars terug van mijn vriendinnen, mijn moeder en mijn zussen die er altijd voor mij en Xess zijn. Maar ook van mensen die ik helemaal niet ken. Zo kan een lief berichtje of opmerking al zo veel betekenen. Aan het einde van de dag zijn we allemaal zoekende en hoe fijn als we elkaar kunnen steunen. En die hulp en steun is exact de gedachte achter Free a Girl.

Liefs Yo.