‘Voor schoonmaken hanteer ik het last-minute-beleid’

13.09.2023 05:51
Sanne Akkerman Fotografie: Nine IJff

Sanne is bekend van haar sketchvideo’s op haar Instagramkanaal @laviesanne. Ze is moeder van James (8), Isé (5) en Amélie (1).

“Ja Sanne, ik ken jou nu wel een beetje”, begint mijn schoonmaakhulp Heidi. “Ik weet bijvoorbeeld dat als jij een kopje thee hebt gedronken, het gebruikte theezakje geheid ergens op het aanrecht blijft slingeren. En als jij je beneden hebt zitten opmaken, het soms twee dagen duurt voordat ik je toilettas weer boven in de kast aantref.”

Deze goudeerlijke constatering doet ons allebei grinniken. Tegelijkertijd voel ik het schaamrood op mijn kaken stijgen. Want ze heeft groot gelijk; ik ben een sloddervos. Sterker nog, en dat is wellicht nog erger, ik heb het zelf niet eens in de gaten op het moment dat ik me te midden van rommel bevind.

Sloddervos

Met een man die zweert bij een spic en span huis, leidt dat ge­regeld tot discussies. Zo heeft hij overal een systeem voor, maar toch krijg ik het keer op keer in no-time voor elkaar om het systeem weer faliekant om zeep te helpen – zonder dat ik me er ook maar een ­sikkepitje van bewust ben. Dan heb ik bijvoorbeeld in de haast ’s ochtends tóch de handdoek van mijn zoon van het doucherekje geplukt om me mee af te drogen, of heb ik de ­opschep­lepels gedachteloos bij de vleesmessen gekwakt.

“Ik krijg het keer op keer voor elkaar om het systeem weer faliekant om zeep te helpen”

Schoonmaken, ook zo’n dingetje. ­Daarvoor ­hanteer ik bij voorkeur het last-minute-beleid: ik swiffer wat hier en daar voordat er bezoek komt, maar een heuse dieptereiniging van het huis moet ik echt uit mijn tenen ­halen. Ja, eigenlijk kan ik alleen de was en de wc’s ternauwernood bijsloffen.

Lees ook – Dit trucje verandert schoonmaken in huis in een spannend avontuur >

Rots in de branding

Afijn, lang verhaal kort: inmiddels is Heidi alweer vijf jaar onze rots in de branding. Iedere week tovert ze de hele hut weer om tot een paleisje. En ­hoewel ik prima tussen wat ­rond­slingerende kledingstukken en gebruikte koffiekopjes kan ­leven, vind ik het toch altijd weer een feestje als zij is geweest. En als ik iets kwijt ben, dan kan ik er donder op zeggen dat Heidi het terugvindt.

Ze gaat binnenkort wel drie weken op ­vakantie, dus dat wordt nog een dingetje. Of ik mezelf dan omtover tot een ware poetsprinses? Mwah, ik denk het niet – de discussies met mijn vriend neem ik dan maar op de koop toe.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.