‘Kan het nou nooit eens normaal gaan tijdens het inpakken voor de vakantie?’

10.07.2023 15:43
Laviesanne Sanne Akkerman Fotografie: Nine IJff

Sanne is bekend van haar sketchvideo’s op haar Instagramkanaal @laviesanne. Ze is moeder van James (8), Isé (5) en Amélie (1).

Over vijf dagen gaan we met het gezin naar Kreta. De koffers staan klaar, de belangrijkste vakantie-inkopen zijn in huis en je gelooft het niet, maar ik heb er zelfs aan gedacht om de kleinste af te melden bij de opvang en alvast ruildagen aan te vragen. Voor het eerst sinds tijden durf ik voorzichtig te denken dat we de voorbereiding van een trip nu eens op orde hebben…

Weg zelfgenoegzaamheid

Met een voldaan gevoel over zoveel overzicht en controle loop ik verend de trap af. Precies op dat moment zie ik een witte envelop van de Rijksoverheid op de mat vallen. Weg zelfgenoegzaamheid. Wat nu weer, schiet het door mijn hoofd. De brief is geadresseerd aan mijn middelste dochter. Huh, hoezo? Al lezende slaat me de angst om het hart. Het paspoort van Isé verloopt over anderhalve week. Midden in onze vakantie! Mijn ontspannen gemoedstoestand is in geen velden of wegen meer te bekennen. Kan het nou nooit eens normaal gaan hier?

“Pff, zul je toch zien dat we straks met het hele zwikkie thuis moeten blijven…”

Ik sprint richting mijn laptop en google als een gek om te kijken wat ik op korte termijn nog kan regelen. Pff, zul je toch zien dat we straks met het hele zwikkie thuis moeten blijven… Ik denk aan mijn minutieuze voorbereiding en mijn vele checkmomenten deze week: vliegtijden, weerberichten, leuke restaurantjes, idyllische stranden. Mij zouden ze dit keer niet gek krijgen. Geen moment is de geldigheid van de paspoorten in me opgekomen.

Paspoort

Het lukt me op de nipper om een afspraak voor een spoedpaspoort te maken. Binnen twee dagen kan ik terecht. “Vergeet niet alle benodigde documenten mee te nemen. En denk aan de pasfoto”, drukt de baliemedewerker me op het hart. Voor de zekerheid zet ik verschillende meldingen in mijn telefoon. Ik kan me geen foutje meer permitteren.

Die woensdag, net op het moment dat ik in de auto stap om naar het gemeentehuis te gaan, komt mijn hulp naar buiten gerend. “Sanne, je bent iets vergeten! Dit lag nog op tafel.” Ze wappert met een wit blaadje. Ah, mijn toestemmingsverklaring. Met een beetje hulp van mijn hulp kwam het toch nog goed.

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2023, verkrijgbaar in de winkel vanaf 4 juli.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.