‘Mama, dat klopt niet wat je zegt. Je luistert niet hè’

29.03.2023 06:49
Sanne Akkerman Beeld: Nine IJff

Sanne is bekend van haar sketchvideo’s op haar Instagramkanaal @laviesanne. Ze is moeder van James (8), Isé (5) en baby Amélie.

“Mama geef nou eens antwoord!” klinkt het strenge stemmetje van mijn dochter. Het is maandagochtend en dan draai ik de ochtendspits altijd in mijn uppie. Mijn kleuter zit al tien minuten onafgebroken te kwebbelen terwijl ik verwoede pogingen doe om mijn hoofd bij een boodschappenlijstje te houden. En passant vul ik broodtrommels en pak rugzakken in. Met de boter aan m’n vingers en draaiend aan de deksel van een drinkbeker meen ik in de verte een vraag te hebben gehoord.

Luisteren

Zonder een clue te hebben en hopend dat het antwoord aansluit bij de vraag mompel ik: “Eh ja. Ja, inderdaad.” Fout dus. “Mama, dat klopt niet wat je zegt. Je luistert niet hè. Ik vroeg of je mijn ketting die James kapot heeft getrokken alweer had gemaakt.”

Ze stiefelt geïrriteerd door de woonkamer. Mijn mondhoeken krullen. Hoe dit dametje me de wind van voren geeft. Die attitude. Compleet terecht overigens, want ja, ik zat met mijn gedachten elders en ja, ik gaf een lukraak antwoord. “Sorry schat, ik luisterde inderdaad niet goed naar je. Maar ik beloof je, vandaag maak ik tijd en knoop ik het sluitinkje er weer aan. Erewoord!”

Lees ook – Ochtendspits stressvol? Nee hoor: met deze tips bespaar je zeeën van tijd >

Niet onder stoelen of banken

Ik ben weer even op mijn plaats gezet. Dit meisje moet je niet voor de gek houden. Ze prikt overal moeiteloos doorheen en steekt haar observaties niet onder stoelen of banken. Tijdens dansshowtjes waarbij ik als publiek fungeer hoef ik het niet te wagen ook maar twee seconden mijn blik af te wenden. “Je moet wel echt de hele tijd blijven kijken, mama. Ook niet knipperen.” Laatst kreeg ik zowaar commentaar op de manier waarop ik om haar mopjes lachte. “Mam, ik hoor wel dat je nep lacht hoor. Dat is stom.” Tsja, daar had ik niet van terug.

“Ik ben weer even op mijn plaats gezet. Dit meisje moet je niet voor de gek houden”

Als ik later mijn moeder vertel wat haar kleindochter de laatste tijd allemaal uitkraamt, zegt ze: “O dat verbaast me niks, jij was precies zo. Op je verjaardag in de kleuterklas, toen het hele cluppie voor je ging zingen, stond jij op een stoel en instrueerde van bovenaf het hele gezelschap: ‘Jullie moeten hárd zingen en klappen, goed op de trommels slaan en allemaal naar mij kijken.’ Nou Sanne, maak je borst maar nat”, gniffelt ze. We schieten allebei in de lach.

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.