Ochtendspits: 43 procent van de kinderen ontbijt voor een beeldscherm

02.11.2021 13:40
kinderen ontbijten beeldscherm

Bijna alle Nederlandse kinderen beginnen de dag met een ontbijt, blijkt uit de Ontbijtmonitor van Het Nationaal Schoolontbijt. Minder gezond: 4 op de 10 doen dit voor een beeldscherm.

Uit het onderzoek komt ook naar voren hoelang kinderen ontbijten én wat ze het liefst eten.

 

Bank of eettafel?

Redenen dat kinderen niet (altijd) ontbijten, zijn volgens Het Nationaal Schoolontbijt: geen honger (21%), niet willen ontbijten (14%), gemak (13%) of geen tijd (7%). Opvallend is dat maar 86 procent van de ondervraagde ouders ontbijt, tegenover 96 procent van de kinderen. Waar een kind ontbijt, verschilt per sociale klasse. 86 procent van de kinderen uit de hoogste sociale klasse eet z’n ontbijt aan de eettafel. Bij de laagste sociale klasse is dat ongeveer de helft. 45 procent uit die groep ontbijt op de bank. Wel ontbijten 4 op de 10 gezinnen sinds de coronatijd wat vaker samen.

 

Lees ook
‘Mijn peuter kan echt wel zelf z’n ontbijt maken’ >

 

Het liefst een bammetje

Wat er ‘s ochtends dan op het bord ligt? Vooral brood (77 procent). Bijna de helft van de kinderen eet dagelijks een boterham. Met pap, yoghurt of kwark maak je ze minder blij. Dat staat bij 33 procent op het menu. Ook fruit bij het ontbijt is niet zo populair. 70 procent van de kinderen eet dat nooit in de ochtend. Eten ze het wel, dan kiezen ze het liefst voor een appel, peer of banaan. Het onderzoek wijst uit dat kinderen in de ochtendspits gemiddeld 19 minuten hebben om te ontbijten. Tijdens Het Nationaal Schoolontbijt, van 1 tot en met 5 november, ontbijten veel Nederlandse kinderen in de klas. Zo leren ze op een leuke manier hoe belangrijk deze maaltijd is. 

Bron: Het Nationaal Schoolontbijt

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!