Remy Bonjasky heeft niets met kerst: ‘Een commercieel feest om de economie te boosten’

22.12.2021 10:42
Remy Bonjasky Beeld: Mark Groeneveld

Remy Bonjasky is getrouwd met Renate Goet. Remy heeft zonen Cassius en Dean uit eerdere relaties, samen hebben ze dochter Skye. Elke maand deelt Remy zijn belevenissen.

In de laatste maanden van het jaar zijn er twee feesten die ik anders beleef dan de meeste mensen. Laten we beginnen met sinterklaas, het feest waarmee ik het meeste moeite heb gehad sinds ik in Nederland ben. Dat begon al toen ik het voor het eerst meemaakte. Ik was pas vijf jaar en ik kreeg al snel te horen dat ik zwarte piet was, een lelijke roetmop, een domme piet. Dat ging weken en soms maanden door – zelfs ná 5 december.

Klasgenoten, en later ook collega’s, zeiden dan lachend dat Sinterklaas vast was vergeten om een piet mee terug te nemen naar Spanje. Als je dat al die jaren te horen krijgt, begin je vanzelf een hekel te krijgen aan het sinterklaasfeest. Ik moet zeggen dat ik er nu wel overheen ben – en ik ben blij dat mijn kinderen deze lijdensweg nooit hebben hoeven bewandelen.
 

Lees ook
Moeder Noor: ‘Bekijk het maar met je kerst’ >

 

Waar is het voor?

Ook Kerstmis beleef ik anders. Ha, wat een zuurpruim, zul je denken – maar ik zal het uitleggen. Eerlijk gezegd weet ik niet eens precies waarom dit feest er is. Ja, het heeft met Jezus te maken. Maar is het om zijn wederopstanding te vieren? Is hij dan geboren? Of heeft het een andere reden? Je merkt het misschien al: ik ben zelf niet gelovig. Ik ken de precieze achtergrond van Kerstmis niet, maar ik vind het wel lekker dat we dan vakantie hebben, cadeaus krijgen en los kunnen gaan met eten. Het is wat dat betreft één groot commercieel feest om de economie te boosten.

“Extra lief zijn voor elkaar. Wat mij betreft moet dát het nieuwe normaal worden.”

Waar ik me het meest aan stoor is het feit dat iedereen ineens extra lief tegen elkaar gaat doen. We zien of spreken ome Willem het hele jaar niet en kijken niet naar hem om, maar tijdens kerst nodigen we hem ineens wél uit en doen we gezellig tegen hem. Ik ben van mening dat je ook na de feestdagen extra lief kunt zijn voor ome Willem – of voor wie dan ook. Extra lief zijn voor elkaar. Wat mij betreft moet dát het nieuwe normaal worden. Niet alleen tijdens Kerstmis, maar het hele jaar door. Wie doet er met me mee?
 

Deze column staat in Kek Mama 16-2021.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.