Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
‘Vrouwen voelen zich het meest onveilig op stations’, luidt een nieuwskop op het ANP. Het doet me denken aan een slechte film uit de jaren ’50, waarin vrouwen altijd de hulpeloze slachtoffers zijn. De kop is een samenvatting van een enquête gehouden onder vrouwen. Dus in wezen klopt het, maar waarom houden we dit soort enquêtes alleen onder vrouwen? Nu lijkt het net alsof alle vrouwen met bibberende knieën op de perrons staan te wachten, de immer bange hulpeloze wezens die gered moeten worden.
Lees verder onder de advertentie
Verouderd beeld
Deze enquête versterkt niet alleen een verouderd beeld van vrouwen, maar negeert ook de echte problematiek, namelijk die van veiligheid in het openbaar vervoer. Want geloof me, mannen staan ook niet relaxt op een donker stationnetje waar een paar herrieschoppers de dienst uitmaken. Dus waar blijven de verhalen over maatregelen en oplossingen voor onveilige stations? We moeten de nadruk juist leggen op het verbeteren van de veiligheid, in plaats van telkens dezelfde versleten rol van de kwetsbare vrouw te herhalen. Bah.
Lees verder onder de advertentie
Seksisme
En dan heb ik het nog niet eens over het seksisme in reclame. Oi oi oi. Kennelijk drinken wij alleen maar thee, eten we yoghurt en zijn we onze benen aan het scheren. Want we moeten deze seksistische stereotypen niet onderschatten! Dit soort uitbeeldingen, die die van achterhaalde en stereotype visies op genderrollen, dragen bij aan oneerlijke uitkomsten voor vrouwen én mannen. Weet je aan welke reclame is me het meeste aan stoor? Aan die van Hornbach. Je weet wel, die bouwmarkt. Het lijkt wel of ze een confettibom masculiniteit over je heen gooien! Van die bezwete mannen die heel hard in de tuin een heg aan het snoeien zijn. Bij ons thuis wordt er door het mannelijke geslacht echt geen heg gesnoeid. Dat doe ik! Inclusief beschermingsbril.
“Bij ons thuis wordt er door het mannelijke geslacht echt geen heg gesnoeid. Dat doe ik!”
Lees verder onder de advertentie
Te lang
Het World Economic Forum berekende hoelang het nog duurt voordat de kloof tussen man en vrouw in Nederland gedicht is. Hou je vast, en als je in huilen uitbarst, dan snap ik dat, want het gaat nog 134 jaar (!) duren als we zo doorgaan. En dat duurt me echt te lang, dus laten we in ieder geval beginnen met het doen van meer diverse en inclusieve enquêtes…
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.