‘Waarom het runnen van een gezin net een bedrijf is’

20.11.2020 10:42
runnen van gezin als bedrijf Patricia Beeld: Shutterstock

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).

Het runnen van een gezin kun je eigenlijk heel goed vergelijken met het hebben van een bedrijf. Vraag en aanbod.  

En dat begint meteen al als ze baby zijn, met de borstvoeding. Want borstvoeding is eigenlijk een heel economisch proces. Ik neem je even mee: de afkorting BV spreekt voor zich.
 

Vraag en aanbod

Als moeder heb je dan te maken met je eigen zogenaamde ‘micro credit’. En borstvoeding werkt heel simpel via het principe van vraag en aanbod. Het opstarten van je nieuwe onderneming is vooral in de eerste fase heel erg belangrijk. Je weet dat er vraag is uit de markt door de zoek- en hapbeweging. En dan, door de zoek- en zuigreflex, komt de hele boel op gang (althans, dat hoop je). Ja, en denk nu niet meteen dat je een monopolie positie bezit, want dat wordt keihard afgestraft door stuwing.  

Kartelvorming is dan wel weer mogelijk tussen de linker- en de rechterborst. Dan als je product, in dit geval de melkstroom, op de juiste manier wordt afgenomen, kun je eventueel overgaan op voeden op verzoek. Dit voorkomt enige schaarste en/of overproductie.
 

Meer Kek Mama?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >

 

In deze fase is de man (of vrouw) vaak een silent-partner.

De board daarentegen, bestaande uit opa’s, oma’s, zusjes en andere familieleden met enige ervaring, brengen daarentegen graag hun goedbedoelde adviezen uit. Maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik mijn functie als directeur van de melkfabriek graag zelf uitvoerde zonder een adviesorgaan. 
 

Investering

Word jij binnenkort vader of moeder? Ze zeggen altijd: ‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Maar ik kan je wel vertellen: ze zijn de mooiste investering van je leven!
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

Lees ook: ‘Dit is waarom je als nieuwbakken ouder verdomd onzeker kunt zijn’ >