Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).
Lees verder onder de advertentie
Het runnen van een gezin kun je eigenlijk heel goed vergelijken met het hebben van een bedrijf. Vraag en aanbod.
En dat begint meteen al als ze baby zijn, met de borstvoeding. Want borstvoeding is eigenlijk een heel economisch proces. Ik neem je even mee: de afkorting BV spreekt voor zich.
Lees verder onder de advertentie
Vraag en aanbod
Als moeder heb je dan te maken met je eigen zogenaamde ‘micro credit’. En borstvoeding werkt heel simpel via het principe van vraag en aanbod. Het opstarten van je nieuwe onderneming is vooral in de eerste fase heel erg belangrijk. Je weet dat er vraag is uit de markt door de zoek- en hapbeweging. En dan, door de zoek- en zuigreflex, komt de hele boel op gang (althans, dat hoop je). Ja, en denk nu niet meteen dat je een monopolie positie bezit, want dat wordt keihard afgestraft door stuwing.
Lees verder onder de advertentie
Kartelvorming is dan wel weer mogelijk tussen de linker- en de rechterborst. Dan als je product, in dit geval de melkstroom, op de juiste manier wordt afgenomen, kun je eventueel overgaan op voeden op verzoek. Dit voorkomt enige schaarste en/of overproductie.
In deze fase is de man (of vrouw) vaak een silent-partner.
De board daarentegen, bestaande uit opa’s, oma’s, zusjes en andere familieleden met enige ervaring, brengen daarentegen graag hun goedbedoelde adviezen uit. Maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik mijn functie als directeur van de melkfabriek graag zelf uitvoerde zonder een adviesorgaan.
Investering
Word jij binnenkort vader of moeder? Ze zeggen altijd: ‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Maar ik kan je wel vertellen: ze zijn de mooiste investering van je leven!
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).