‘Dit is waarom je als nieuwbakken ouder verdomd onzeker kunt zijn’

23.10.2020 08:30
Patricia van Liemt nieuwe ouders kinderen beschermen Beeld: Shutterstock

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).

Eigenlijk begint het allemaal met de goedbedoelde adviezen van je eigen ouders. Pas op, kijk uit, niet alleen de kaarsen aan doen. Hoe vaak ik niet een stevige hand van mijn moeder of vader om mijn bovenarm heb gevoeld, vlak voordat ik ergens vanaf wilde springen of tegenaan zou lopen. Ik weet nog wel die ene keer dat ik dacht dat ik met mijn ogen dicht kon fietsen. BAM. Mijn ouders waren net te laat, dus daarna moest ik verplicht een fietshelm op.

En dan word je zelf moeder. Het treffen van veiligheidsmaatregelen begint na de positieve uitslag op je test. Want daarvoor is het allemaal niet zo veilig gegaan… if you know what I mean.

Je mag plotseling heel veel NIET en je MOET heel veel.

De eerste de beste site die je googelt zegt het volgende: “tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Maar de kleine lettertjes onderdaan deze quasi nonchalante zin, komen als CAPSLOCK bij je binnen: Sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jezelf of voor je baby!” Je snapt dat bij mij alle alarmbellen tegelijkertijd gingen rinkelen, ver boven de geluidsnorm. Het klinkt ook een beetje hetzelfde als de snode slogan “In het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst”. Met andere woorden, You are on your own! Nog maar 9 maanden te gaan…

Geen risico’s

Als aanstaande ouder, en zeker van je eerste kind, neem je geen risico’s. Covid-19 even heel hard genegeerd in deze context, want dat is alleen maar heel erg ongezellig voor alle aanstaande ouders van dit moment. Een Gender Reveal party bijvoorbeeld, waarbij een vliegtuig een roze of blauw goedje dumpt boven je huis met maar 3 genodigden is misschien wat overdreven. En een pufcursus met maximaal 30 personen… nou weet je wat, daar wijd ik nog wel eens een hele column aan. De pufcursus is namelijk een wereld op zich.

Goed, even terug naar die alarmbellen in je zwangere hoofd.

Ik had namelijk echt GEEN IDEE. De zwaartekracht was mijn grootste vijand. Stel dat ik de baby laat vallen? Niemand laat zijn baby ooit vallen, maar in mijn hoofd is dat nu een hele reële angst geworden.
 

Lees ook
‘Ik zie overal gevaar, mijn man lacht alles weg’ >

 

Beschermen

Mijn kraamhulp was een soort van Diederik Gommers voor baby’s. In de eerste twee dagen heb ik meer vragen op haar afgevuurd dan een gemiddelde tweejarige in een maand zou doen. En het enige dat ik kon zeggen is (met de stem van Famke Louise in mijn hoofd) “Ik heb respect voor veiligheid”.

Het punt dat ik graag wil maken is dat je als nieuwbakken ouder verdomd onzeker kunt zijn en je kind tegen alles en iedereen wil beschermen. En dat doe je ook netjes volgens protocol. Een gemiddeld huis is met een maand of 7 in de zwangerschap volledig babyproof.
 

Met een lampje

Maar in de jaren erna, wanneer we als ouders wat meer zelfvertrouwen krijgen, heb ik het idee dat we iets verslonzen als het gaat om de veiligheid van onze kinderen.

Want toen ik vanmorgen met mijn kinderen naar school fietste, zag ik toch echt een hoop pubers zonder lampje fietsen Het wordt weer donker lieve ouders, het is mistig en het miezert en fietsers zonder licht vallen echt niet op. Levensgevaarlijk! Nederland is een fietsland en daar zijn we trots op. Laten we onszelf en onze kinderen dus alsjeblieft goed beschermen. Koop gewoon dat lampje voor je puberkind. En maak het veilig voor iedereen. Daar hoef je echt geen Diederik Gommers voor te zijn. Kijk, op een oude fiets moeten we het allemaal leren. Maar dan wel graag met een lampje.
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >