‘Geld is een onderwerp waarover we moéten praten, want het zit nog altijd in de taboesfeer’

25.11.2022 06:40
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Heb je wel eens gehoord van financefluencers? Dat zijn influencers die zich richten op geldzaken, ook wel personal finance genoemd. En deze financefluencers, laten zich op hun beurt weer inspireren door de zogenaamde FIRE movement, een lifestylebeweging met als doel financiële vrijheid én vroegtijdig pensioen. Hey, it’s all about a money mindset!

In de taboesfeer

Op hun Instagram en TikTok-accounts vind je geen gelikte selfies of jaloersmakende vakantiefoto’s met infinity pools. Nee, daar vind je spaartussenstanden en budgettips. Ik geloof niet dat het financieel exhibitionisme is, maar dat ze eerder van geld een onderwerp maken waar je over moét praten. Want het zit nog altijd in de taboesfeer. En het is natuurlijk niet zo gek dat er steeds meer financefluencers bijkomen. Ik bedoel: veel twintigers en dertigers hebben een studieschuld, kunnen met geen mogelijkheid een huis kopen en bovendien hangt er ook nog een crisis boven ons hoofd.

Lees ook – ‘Halverwege de maand is het geld op de gezamenlijke rekening al op’ >

Vrouwen verdienen minder

Ik hoorde trouwens laatst wel voor het eerst de term ‘jubelton’. Dat betekent zoiets dat je ouders je op weg kunnen helpen bij je eerste huis met een belastingvrije schenking. Dat is mooi. Moet je wel rijke ouders hebben.

“Doordat vrouwen minder verdienen, bouwen ze ook minder pensioen op, en dat terwijl ze juist langer leven! Hm.”

Goed, al met al ben ik wel blij met de komst van dit soort influencers. Het is namelijk nog steeds zo dat 1 op de 6 vrouwen in Nederland niet genoeg geld verdient om economisch zelfstandig te zijn. Het inkomen van een vrouw is minder dan 70 procent van het netto minimumloon. En doordat vrouwen minder verdienen, bouwen ze ook minder pensioen op, en dat terwijl ze juist langer leven! Hm.

Goede zaak

Het aantal influencers dat zich bezighoudt met geldzaken is lang niet zo groot als het aantal food- of beautyinfluencers, maar de laatste jaren komen er dus wel steeds meer bij. Wat mij betreft is dat een goede zaak. Maar we weten ook: behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. En geld lenen kost geld.

Daar kan geen enkele financefluencer tegenop…

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke vrijdag tussen 14.00 en 16.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.