Patricia vraagt zich af: ‘Kun je op je tachtigste nog een orgasme krijgen?’

17.12.2021 05:42
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Ik vroeg me van de week oprecht af of je op je tachtigste nog een orgasme kunt krijgen. Het gaat de laatste tijd bij ons thuis namelijk best vaak over seks. Niet omdat ik het over de boerenkool schreeuw, maar omdat mijn oudste dochter (11) sinds kort op school een wekelijks uurtje seksuele voorlichting krijgt. Daar ben ik heel blij om, want in mijn tijd werd er op de middelbare school misschien één biologieles aan gewijd en de rest moesten je ouders maar invullen. Wat op mijn veertiende natuurlijk mega awkward was. Bovendien had ik het tegen die tijd zelf wel uitgevogeld.
 

Privé

‘Maar’, zei een vriendin van mij laatst tegen mij, toen ik haar en nog een paar andere vriendinnen vroeg hoe vaak zij masturbeerden, ‘is het juist niet het geheimzinnige dat seks spannend maakt?’ Enigszins teleurgesteld omdat het masturbatie-antwoord uitbleef, was ik wel getriggerd door wat zij zei. Want is het allemaal nog wel zo exciting als inderdaad alles out in the open is?

Ik denk dat het belangrijk is om aan onze kinderen mee te geven dat er toestemming moet zijn tussen de twee (of drie?) partijen die seks hebben. En dat je bijvoorbeeld halverwege ‘het spel’ nog steeds van gedachte mag veranderen – dat soort wijze lessen. Mijn conclusie is dus dat we er wel met onze kinderen over mogen praten en voorlichten, zodat ze weten dat seks een heel scala aan varianten heeft. Maar ik vind ook dat mijn vriendin een goed punt heeft. Dat seks ook klein en privé mag zijn.
 

Lees ook
88% van de moeders vindt seks zeer belangrijk >

 

Libido

Goed, ik wil toch nog even terugkomen op mijn initiële vraag of bejaarden nog seks hebben. Ik ben in de statistieken gedoken en ik heb goed nieuws: 51 procent van de mensen tussen de 70 en 80 jaar heeft nog seks. Sterker nog, een kwart daarvan heeft zelfs wekelijks geslachtsgemeenschap. Props voor de oudjes.

Dus mocht je dit lezen met een huilende baby in je armen, vier uur slaap en een libido met een nieuw dieptepunt: we hebben nog wat om naar uit te kijken…
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

 

 

Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.