Patricia over Thijs Römer: ‘Dan ben je echt een lul eerste klas’

28.07.2023 08:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘There is always a bigger boat’, een gezegde die ik graag gebruik om zaken te relativeren. Alleen viel er deze week niet veel te relativeren aan de zaak Thijs Römer. Een collega probeerde het wel even te doen door zeggen dat de dickpics van Marc Overmars ( naar volwassen collega’s) dan eigenlijk wel weer meevielen. Foei. In de hoek, jij. Het laatste dat we in deze gevallen moeten doen is een vorm van pikmeting erop loslaten.

“Het laatste dat we in deze gevallen moeten doen is een vorm van pikmeting erop loslaten”

Misselijkmakend

Thijs Römer, de acteur, stond afgelopen week voor de rechter en zei onder andere: ‘Ik heb over het hoofd gezien dat het voor haar groot was en voor mij niet veel betekende’. Ook zei hij dat hij op dat moment niet wist dat hij mogelijk iets strafbaars deed. ‘Je kan toch gewoon een gesprek over masturberen hebben? Zo van: hier is de clitoris, daar de vingers. Dat. Zwaarder is het niet.’

Lees ook – ‘Met vier kids behoorde ze direct tot de groep met meest vervuilende ecologische footprint’

Dit zei hij tegen een meisje van 14 jaar. Een meisje in volle ontwikkeling van haar leven, dat ontzettend kwetsbaar was. Niet alleen vanwege haar leeftijd, maar ook vanwege haar lastige thuissituatie. En dat laatste. Dat vind ik misschien nog wel het meest misselijkmakende. Thijs was ten tijden een dertiger. Twee keer zo oud. Honderd keer zoveel meer levenservaring. Dan ben echt een lul eerste klas.

Hij zou dingen hebben gezegd als ’vinger jij jezelf weleens?’, maar ook ‘wel veilig thuiskomen hè, je bent nog een kuiken’. Daarmee positioneer je jezelf als vaderfiguur en daarbij was de macht een duizelingwekkende factor.

Trauma

Thijs dacht alleen aan zijn eigen belangen en niet aan de gevolgen voor deze jonge mensen waarbij hun seksualiteit nu gevormd zijn aan de hand van deze eerste ervaringen. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde verbindingen tussen de beide hersenhelften, vaak dunner zijn bij volwassenen die als kind seksueel misbruik hebben meegemaakt. Het kan een trauma veroorzaken en leiden tot psychische problemen zoals meer moeite met leren, concentreren, focussen en plannen. Iets waar je dus de rest van je leven mee moet dealen! Hoor je dat Thijs?

Ik ben oprecht zo blij dat dit soort verhalen nu naar buiten komen. Liever laat dan nooit. Want op deze manier creëren we een veiligere omgeving voor onze kinderen. En nee, ik zeg niet een ‘veilige omgeving’, want we zullen als ouders onze kinderen voor dit soort mensen blijven behoeden. Ik denk ook aan de kinderen van mensen die zo te boek staan. Het zal je vader maar zijn.

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ‘m voor op Wild FM