‘Met vier kids behoorde ze direct tot de groep met meest vervuilende ecologische footprint’

21.07.2023 08:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Jij mag dan helemaal achteraan gaan staan’, kreeg een vriendin van mij te horen toen ze tijdens een duurzaamheidsessie op haar werk vertelde dat ze vier kinderen heeft. Met ‘zoveel kids’ behoorde ze direct tot de groep mensen met de meest vervuilende ecologische footprint. ‘En ik werk verdomme nog wel voor een fucking groen bedrijf’, raaskalt ze verder.

Fucking groen

Mijn vriendin is zo iemand die al vanaf de jaren ’90 het nietje uit haar theezakje haalt en minstens drie keer per week een brief verstuurt naar het Foster Parent-kind waar haar ouders braaf elke maand al jaar en dag een paar gulden – en nu euro’s – naar overmaken. Het ‘geadopteerde’ zusje ver weg.

Lees ook – ‘Doodsbedreigingen geschreven door mensen met kinderen!’

We zitten aan haar ronde vintage keukentafel. Ze is overstuur en betwijfelt ineens alles in haar leven. Ik probeer haar te kalmeren én haar te prijzen door de drie verschillende prullenbakken in de hoek een ereplaats in ons gesprek te geven. ‘Ik kan nu helemaal niets meer goed doen’. Ze gooit haar hoofd naar voren in haar armen.

“Ik probeer haar te prijzen door de drie verschillende prullenbakken in de hoek een ereplaats in ons gesprek te geven”

Vervuilende nakomelingen

Tja, om te beginnen kost een kind tot en met de basisschool je al minstens 50.000 euro. Dat is een sloot geld, maar het ‘vervuilende’ zit ‘m vooral in de luiers, kleding ( fast fashion) etc . Wetenschappers hebben uitgerekend dat een gemiddeld (westers) kind ongeveer op 58 ton CO2- uitstoot per jaar zit. Dat staat gelijk aan 36 trans-Atlantische retourvluchten PER JAAR. Er is tegenwoordig ook een term voor de gevoelens van mijn vriendin namelijk; baarschaamte. Joehoe. ‘T is gek geregeld in de wereld hoor. In Finland kreeg je namelijk een paar jaar geleden nog 10.000 euro per kind. Daar zaten ze juist wel op vervuilende nakomelingen te wachten.

Love baby’s

Maar goed. Vier kinderen? Poe. Het lijkt me een hele opgave. Ik heb weleens gehoord dat vier kinderen makkelijker zijn twee. Om de simpele reden dat je als ouders het gewoon allemaal iets meer ‘loslaat’.
Voordat ik moeder werd had ik het romantische idee dat al mijn baby’s zogenaamde ‘love baby’s’ moesten worden en dat ik er best wel meer dan twee zou willen. Maar toen kwam baby nummer één en
dacht ik ‘holy shit, dit is veel werk’. En niet alleen voor mij maar ook voor mijn partner en mijn borsten. Dus al snel bleef het bij twee nazaten. Strik erom heen, of in sommige gevallen knip erin. Klaar.

Biowijn

Mijn vriendin schenkt me nog wat linksdraaiende biologische wijn in en neemt zelf een grote slok. ‘Wat nou als ik alle luiers was gaan uitwassen? Was mijn ecologische footprint dan minder geweest?’ Ik moet om haar lachen en zeg haar dat ze maar gewoon volop van haar vier kiddo’s moet gaan genieten. Want terugstoppen is echt geen optie meer…

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.