Patricia: ‘Hoe kunnen we onze kinderen een ruggengraat meegeven als we die zelf niet (meer) hebben?’

12.04.2024 08:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Mijn hart krimpt bij het aanzien van een kind dat wezenloos naar een scherm staart. Het gebeurde van de week in een restaurant. Papa en mama zaten te genieten van een goed glas wijn, terwijl hun beider (!) kinderen met een reusachtige koptelefoon naar een iPad zaten te staren. Ik wil dan het liefst als een leeuwin over de tafels springen en deze kinderen bevrijden uit hun noodlottige schermverslaving. Terwijl de gedachten mij afleiden van mijn eigen familie, weet ik dat ik daar als moeder net zo schuldig aan ben.
Mijn kinderen voeren dan nu wel gedwongen een gesprek, thuis zitten ze ook non-stop achter dat rotding.

Lees ook – Patricia over de vraag die alles veranderde: ‘Mocht hij ook met andere mannen uitgaan?’ >

Good old ‘nee!’

Waarom is het toch zo moeilijk voor ons, ouders, om ze dat te ontzeggen? What happened with good old ‘NEE’? Het zijn namelijk niet alleen de telefoon- of andere schermperikelen die we ze maar moeilijk kunnen weerhouden, het zit ‘m ook in een simpel broodje hagelslag dat ze zonder blikken of blozen opeisen.’Kom op mama, jij bent vergeten om vegan smeerworst te kopen, het is niet mijn fout dat ik alleen maar hagelslag kan eten!’ En na deze overtuigende tekst doet ze nog net geen mic drop. Die kids van ons zijn oppermachtig!

Smeerworstcasus

Tja en ergens hebben ze ook gelijk, want ik ben inderdaad vergeten smeerworst te kopen… Maar in plaats van een andere gezonde optie uit de kast te pakken, bezwijken we onder de autocratie van ons kind. Goed, laat ik in godsnaam in eerste instantie voor mezelf praten, maar ik zie dat mijn vrienden er ook moeite mee hebben om het woord ‘nee’ te gebruiken.

“Bezwijken we toch weer onder de autocratie van ons kind”

Ruggengraat

Hoe kunnen we onze kinderen een ruggengraat meegeven als we die zelf niet ‘meer’ hebben? Het probleem is dat mijn hele leven ook op die telefoon afspeelt. Werkmail, boodschappenlijstjes, zwemtijden echt alles, maar dan ook ALLES staat erop. Hoe kan tegen mijn kinderen ‘nee’ zeggen terwijl ik zelf mijn telefoon alweer 30 minuten in mijn handen heb om deze column te schrijven?

Help!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.