Patricia: ‘Ik pak ze extra stevig vast. Iets dat heel veel ouders nooit meer kunnen doen…’

27.05.2022 06:27
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Ik word wakker van zijn gesnurk maar ben blij dat hij naast me ligt. Mijn tweede gedachten is dat mijn kinderen boven veilig in een warme slaap liggen. Ongedeerd. In leven.

Het is zes uur ‘s morgens en de doorbroken nacht verdelen mijn gedachten in losse fragmenten. Mijn jongste had een klein ‘ongelukje’ gehad en terwijl de rest van de familie in diepe slaap lag, heb ik een quick fix gedaan door een badlaken over de plek des onheils te leggen. Daarna gaf ik haar een aai over haar slaperige bol, begeleid met de woorden ‘maakt niet uit lieverd, kan gebeuren’.

De laatste keer

Een grote fout die ik vaker maak als ik ’s nachts wakker word is dat ik tegen beter weten in toch even mijn Instagram check. Half hangend naast mijn bed, zodat het licht van mijn telefoon niet de gehele slaapkamer oplicht, las ik het vreselijke bericht: ‘19 kinderen en 2 volwassenen omgekomen bij een schietpartij in Texas’. Mijn hart staat letterlijk even stil. Wederom een onwerkelijk drama door een schietpartij.

Die ouders…

Zij hebben hun kind die ochtend nietsvermoedend naar school gebracht. Misschien nog even teruggeroepen voor een achtergebleven rugzak. Wat ontaarde in een extra kus alvorens ze uit het zicht verdwenen, om door een vrolijke leraar bij de deur te worden opgevangen.

Er wordt nog een keer gezwaaid, want dat doe je nu eenmaal als ouder, ook al weet je dat die laatste zwaai niet aankomt. ‘Veel plezier op school lieverd!’, wordt er nog door een open autoraam geroepen. Maar ze zijn al binnen en jij gaat met een gerust hart dag in.

Lees ook – Uit elkaar na de dood van ons kind: ‘We raakten elkaar volkomen kwijt’ >

Wat is er mam?

De feiten

  • In Amerika zijn er meer wapens dan inwoners.
  • In de afgelopen 47 jaar zijn er meer Amerikanen door gewapend geweld om het leven gekomen dan er in totaal zijn gedood in alle grote oorlogen waar de VS bij betrokken waren.
  • In 31 van de 50 staten is geen vergunning nodig voor wapens, worden inwoners die wapens bezitten niet geregistreerd en zijn er geen specifieke wetten voor aanvalswapens.
  • In een aantal staten, zoals Texas, is het zelfs toegestaan om vuurwapens zichtbaar te dragen op straat.

We zitten aan de ontbijttafel en het is een gewone woensdagochtend in Huize van Liemt. Ik kijk naar mijn kids en voel mijn ogen wazig worden door de opkomende tranen. ‘Wat is er mam? Heeft papa weer liggen snurken?’ We moeten alle vier lachen. Voordat ze naar school vertrekken pak ik ze extra stevig vast. Iets dat heel veel ouders nooit meer kunnen doen…

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.