‘Groot geschapen mannen hoeven maar één keer met je naar bed te gaan en – BAM – verbinding’

15.09.2023 08:00
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

De baarmoedermond speelt een hele grote rol in de verbinding die je hebt met je partner. Ja, deze zin moest ik ook even tot mij door laten dringen. Want what the hell heeft mijn baarmoedermond te maken met mijn relatie? Nou een hele hoop zo blijkt!

Liefdeshormoon

Als er een penis tegen je baarmoedermond aan komt, dan schijnt er Oxytocine vrij te komen. Dat is een stofje dat je een gevoel van verbinding geeft. Ze noemen het ook wel het liefdeshormoon. Dit hormoon is kennelijk beroemd en berucht, want het heeft meerdere koosnaampjes. Zo kun je het ook kennen onder de namen knuffel- of gelukshormoon. En dit klaarblijkelijk razend populaire hormoon is vooral bekend om zijn diensten rondom de zwangerschap en geboorte. Wist ik dus niet.

Lees ook – ‘Ze had bijna een dode opengesneden cavia op haar buik gehad om het geslacht van de baby te onthullen’ >

Oxytocine betekent letterlijk ‘snelle geboorte’ en wordt uitgescheiden door een klier, de hypofyse, in je hoofd onder je hersenen. Het hormoon is hét super-ingrediënt van de geboortecocktail die je bevalling een beetje smooth moet laten verlopen. Je lichaam heeft heel veel van dit spul nodig om een beetje fatsoenlijk, zonder al te veel schelden, te baren. Ze gebruiken ook een synthetische variant hiervan als je bijvoorbeeld moet worden ingeleid. Ik zeg het je, deze is belangrijk!

“Je lichaam heeft heel veel van dit spul nodig om een beetje fatsoenlijk, zonder al te veel schelden, te baren”

Flow

Je hebt zelfs zwangerschapscursussen waarbij je leert de zogenaamde oxytocineflow te bevorderen. Zo zijn er massagetechnieken die de aanmaak ervan stimuleren. Nou, dit wist ik dus echt niet bij de geboorte van mijn kinderen. Goed, ik had twee ruggenprikken en dus was er sowieso in geen velden of wegen een knuffelhormoon te herkennen, maar toch, ik had het graag geweten.

Zwaard van de liefde

Deze week heb ik dus voor het eerst kennisgemaakt met dit hormoon toen ik luisterde naar de podcast Lust (echt een aanrader! ) Zo blijkt dat er ook Oxytocine vrij komt als het zwaard van de liefde diep in je zit en tegen je baarmoedermond aanschurkt. Bij het horen van deze informatie gingen mijn gedachten meteen uit naar de groot geschapen mannen, want die hoeven maar één keer met iemand naar bed te gaan en BAM, verbinding.

Ik weet niet of die mannen daarop zitten te wachten, maar mocht je je dus afvragen waarom je geen verbinding hebt met je man… dan weet je nu wat je te doen staat.

Wil je ook een net wat leuker leven? Lees alles over je relatie on point houden in het baanbrekende boek Happy Mom van Tessa Heinhuis, over het geluk voor moeders. Dat verdien je!