‘Door die zogenaamde fietslampjesbrigade creëren we aartsluie kinderen’

09.02.2024 08:00
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

“VERGEET NIET JE FIETSLAMPJE UIT TE ZETTEN!” schreeuw ik mijn dochter na. Ze kijkt achterom met een blik van waar heb je het over mam? Als ze die middag thuiskomt, krijg ik tekst en uitleg en val ik van de ene verbazing in de andere.

Er schijnt een heuse fietslampjesbrigade in het leven te zijn geroepen op haar school. Een wat? Juist, een groepje kinderen die ‘dienst’ hebben om, nadat de bel is gegaan bij álle fietsen op het schoolplein te controleren of er nog fietslampjes aan staan.

De good old dynamo

Waar vroeger de good old dynamo op een zeer duurzame manier je fiets verlichtte, gebruiken de kinderen vandaag de dag afneembare goedkope fietslampjes van de Action. Wat. Een. Farce! En echt nul innovatie. Sterker nog, dit is volledige achteruitgang op het gebied van de fietslamp en dan trek ik ‘m meteen ook even door; op het gebied van Veilig Verkeer Nederland.

Je wilt niet weten hoeveel er van die halfbakken lampjes bij ons thuis in de la liggen, die het na één week al een soort van begeven hebben. Dus, bij deze heb ik een prangende vraag aan de Nederlandse fietsindustrie; hoe kan het dat de vaste fietslampen van onze kinderen het niet gewoon doen? Waarom moeten vijf op de zes jonge fietsers op zoek naar een alternatief? Ik begrijp daar echt helemaal niets van!

Fietslampjesbrigade

Goed, terug naar de fietslampjesbrigade op de school van mijn jongste dochter. Door dit beleid in te voeren, en met ‘dit’ bedoel ik, kinderen die in kostbare schooltijd inleveren om de fietslampjes van ándere kinderen uit te moeten zetten, creëren we dan niet aartsluie kinderen? Wat een absurde wereld. Laten we nu echt een generatie opgroeien met een wegwerpmentaliteit én ook nog eens zonder verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag?

Lees ook – ‘Voor haar verjaardag krijgt mijn vriendin altijd lingerie van… haar ouders! >

Op de barricade

Misschien ga ik wel een eigen brigade oprichten, de Schijnwerper Schreeuwers, waar ik met andere ouders met megafoons bij de ingang van school, gaan vertellen dat de kids hun eigen fietslampje moeten uitzetten, en daarna door naar het Malieveld om aandacht te vragen voor de falende industrie die ons opzadelt met ondeugdelijke verlichting…