Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
“VERGEET NIET JE FIETSLAMPJE UIT TE ZETTEN!” schreeuw ik mijn dochter na. Ze kijkt achterom met een blik van waar heb je het over mam? Als ze die middag thuiskomt, krijg ik tekst en uitleg en val ik van de ene verbazing in de andere.
Er schijnt een heuse fietslampjesbrigade in het leven te zijn geroepen op haar school. Een wat? Juist, een groepje kinderen die ‘dienst’ hebben om, nadat de bel is gegaan bij álle fietsen op het schoolplein te controleren of er nog fietslampjes aan staan.
Lees verder onder de advertentie
De good old dynamo
Waar vroeger de good old dynamo op een zeer duurzame manier je fiets verlichtte, gebruiken de kinderen vandaag de dag afneembare goedkope fietslampjes van de Action. Wat. Een. Farce! En echt nul innovatie. Sterker nog, dit is volledige achteruitgang op het gebied van de fietslamp en dan trek ik ‘m meteen ook even door; op het gebied van Veilig Verkeer Nederland.
Je wilt niet weten hoeveel er van die halfbakken lampjes bij ons thuis in de la liggen, die het na één week al een soort van begeven hebben. Dus, bij deze heb ik een prangende vraag aan de Nederlandse fietsindustrie; hoe kan het dat de vaste fietslampen van onze kinderen het niet gewoon doen? Waarom moeten vijf op de zes jonge fietsers op zoek naar een alternatief? Ik begrijp daar echt helemaal niets van!
Lees verder onder de advertentie
Fietslampjesbrigade
Goed, terug naar de fietslampjesbrigade op de school van mijn jongste dochter. Door dit beleid in te voeren, en met ‘dit’ bedoel ik, kinderen die in kostbare schooltijd inleveren om de fietslampjes van ándere kinderen uit te moeten zetten, creëren we dan niet aartsluie kinderen? Wat een absurde wereld. Laten we nu echt een generatie opgroeien met een wegwerpmentaliteit én ook nog eens zonder verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag?
Misschien ga ik wel een eigen brigade oprichten, de Schijnwerper Schreeuwers, waar ik met andere ouders met megafoons bij de ingang van school, gaan vertellen dat de kids hun eigen fietslampje moeten uitzetten, en daarna door naar het Malieveld om aandacht te vragen voor de falende industrie die ons opzadelt met ondeugdelijke verlichting…
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.
Pak je tassen, roep de kinderen en spring in de auto: Europa-Park is de volgende bestemming! Dit onbekende pretpark is nog niet zo bekend bij Nederlanders, maar een absolute must-visit als je Disneyland en De Efteling al gezien hebt.