Patricia is in shock: ‘Voor haar verjaardag krijgt mijn vriendin altijd lingerie van… haar ouders!’

02.02.2024 08:00
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Disclaimer: deze column zou kunnen leiden tot ernstige fronsrimpels; lezen is op eigen risico.

Een gegeven paard

Daar gaan we. Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, luidt het gezegde. Maar als een cadeau zo freaking weird is, mag het dan nog steeds niet? Ik was gelukkig niet het lijdend voorwerp van het verkregen geschenk, maar mijn vriendin. Wat heeft ze gekregen? Hou je vast. Ze vertelde doodleuk dat ze altijd lingerie van haar ouders voor haar verjaardag krijgt. Je begrijpt, ik was in was in shock. Dubbel. Ten eerste door het feit dat ze lingerie van haar ouders krijgt! Seriously? Maar ik was ook behoorlijk in de war door het woordje ‘altijd’. What the F?

Lees ook – ‘Ik zeg het je: grootouders zijn levensgevaarlijk’ >

Ja, ik koop voor mijn dertienjarige dochter een bh’tje van Calvin Klein in de maat AA, maar ik mag toch hopen dat ze dat op een dag zelf gaat doen. Wij, ouders, zijn er voor de kick-start van heel veel zaken, maar ik denk dat het de kunst is van loslaten om onze spruiten zelfstandig te laten worden.

“Ja, ik koop voor mijn dertienjarige dochter ook een bh’tje van Calvin Klein in maat AA, maar ik mag toch hopen dat ze dat op een dag zelf gaat doen”

Subtiel

Goed, ik kón het niet laten om subtiel door te vragen of ze dat dan discreet van haar moeder kreeg of in de familiekring met ooms en tantes pontificaal overhandigd krijgt van haar moeder én haar vader? Direct ging er een alarmbel af in mijn hoofd omdat ik hier een enorme genderkloof veroorzaak in mijn vraagstelling, maar ik hield mijn mond want ik was te nieuwsgierig naar haar antwoord.
‘Gewoon, van mijn beide ouders’
‘En dan pak je het ook uit waar iedereen bij is?’
‘Ehh, ja..’
Shit, Patrice, bemoei je er toch niet mee, zegt het stemmetje in mijn hoofd. Misschien is dit een generatie-dingetje? En kocht haar bed overgrootopa ook wel bh’s voor zijn dochter. Shht. Shut it. Niet jouw zaak!

Onthutst

Maar onthuts was ik wel. En aan de gezichten van mijn andere vriendinnen te zien, zij ook. Mijn ongevraagde advies is; als je ooit in de verleiding komt om je dierbaren lingerie cadeau te doen, denk er dan goed over na. Misschien is het beter om de lingerie-afdeling over te laten aan professionals – of op zijn minst aan degenen die het resultaat ook van dichtbij kunnen aanschouwen…