Patricia: ‘Zelfs zij, die alles lijken te durven, durven er niet over te praten’

Patricia van Liemt
Patricia van Liemt
Patricia van Liemt
Leestijd: 4 minuten

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (15) en Phaedra (12). Ze schrijft rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven.

Lees verder onder de advertentie

Isa Hoes deed het. Claudia de Breij deed het. Maar ook Michelle Obama en Gwyneth Paltrow. Praten over de overgang en hormoontherapie. En toch heerst er anno 2025 nog altijd een groot taboe op dit onderwerp. Vooral bij de generatie boven ons.

Zo wil je zijn als je oud bent

Zo was ik laatst op een etentje bij mijn buren. In mijn ogen zeer moderne 60-plussers die meedoen met alle Gen-Z trends: outfit repeating, hun work-life balance is on point en ze hebben een swap-auto. We waren uitgenodigd en ik keek al weken uit naar deze afspraak. Mijn buren zijn namelijk het soort mensen die mensen aantrekken. Je wilt vrienden met ze zijn omdat je hoopt dat hun elderly coolness een beetje op jou afstraalt. Zo wil je zijn als je ‘oud’ bent. Punt.

Lees verder onder de advertentie

We komen binnen en worden meteen omarmd door een eclectisch en eigenwijs interieur: een mix van modern design en vintage vondsten, met een strakke Italiaanse bank op een kleurrijk Perzisch kleed. Terwijl mijn ogen nog dwalen langs de kunst aan de muren en de weelderige planten, wordt ons al een glas goede rode wijn in de hand geduwd, en klinkt op de achtergrond jazz muziek vanaf een platenspeler (!). De avond kan nu al niet meer stuk.

Zie ik dit goed?

Ze vertellen open over hun inspirende leven. Hoe ze als eersten een loft kochten in een oude fabriek, door Zuid-Amerika trokken met alleen een rugzak, startups hielpen groot te maken en protesteerden voor gelijke rechten op de Dam in de jaren ‘70. Die jaloersmakende energie voel je nog steeds in de kamer.

Lees verder onder de advertentie

Als ze op een gegeven moment vragen naar ons leven, floep ik eruit: dat ik vandaag eindelijk ben begonnen met hormoontherapie om de beginnende verschijnselen van de overgang tegen te gaan. Tot mijn verbazing verlies ik meteen het oogcontact met haar en zie ik hoe ze wegkijkt. En hij staat zenuwachtig op om een nieuwe fles wijn te gaan halen. Het duurt maar een paar seconden, maar ik weet niet waar ik met mijn emoties heen moet. Zie ik dit goed? Of is het de oestrogeen die zijn eerste werking doet?

Verandert het onderwerp

Mijn buurvrouw legt kort haar hand op mijn arm, dan verandert ze het onderwerp en vraagt naar onze vakantiebestemmingen dit jaar.

Ik voel een teleurstelling door mijn lijf gieren. Als zelfs zij, die alles lijken te durven, er niet over durven te praten, hoe zit het dan met de rest van de wereld? Met mijn moeder kan ik er niet meer over praten, want ze leeft niet meer. Ze heeft het er ook nooit expliciet met me over gehad. Ik kan me vaag herinneren dat ze het weleens warm had, maar daar bleef het bij. En nu denk ik: misschien kwamen al haar scherpe kantjes, haar onrust, haar somberte wel door een pittige overgang die ze in stilte heeft doorgemaakt.

Lees verder onder de advertentie

Is deze strijd niet meer de hunne?

De rest van de avond praten we over Extinction Rebellion, Gaza en over een omstreden zwarte kunstenaar die nu in het Van Loon Museum hangt. Onderwerpen waarvan je zou denken dat je dan óók over moderne, wetenschappelijke kennis over het vrouwelijke lichaam zou kunnen praten.

We spreken een vervolgdate bij ons af. Terwijl ik mijn jas aantrek, realiseer ik me dat hun generatie al zoveel heeft gevochten voor onze vrijheid, dat deze strijd misschien niet meer de hunne is. Maar ik zet door! Met terugwerkende kracht voor mijn buurvrouw, voor mezelf, en vooral voor mijn kinderen. Zodat zij het straks wél vanzelfsprekend vinden om erover te praten.

Lees verder onder de advertentie

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken