Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (14) en Phaedra (11). Iedere vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven.
Lees verder onder de advertentie
Mam, anders vraag je het toch even aan Chat!’, roept mijn jongste dochter terwijl ik twijfel of ik à la Pauline Cornelisse vandaag een zomerjas of een tussenjas moet aantrekken. En jawel hoor, Chat stelt me nooit teleur.
Vandaag, woensdag 16 april 2025, is het in Heemstede bewolkt met temperaturen tussen de 7°C en 14°C. Hoewel het droog blijft, voelt het door de bewolking en een matige zuidwestenwind wat fris aan. Gezien deze omstandigheden is het verstandig om een tussenjas te dragen. Een zomerjas is vandaag waarschijnlijk te licht, vooral als je langere tijd buiten bent of in de schaduw staat. Laat maar weten als je ook de weersverwachting voor de komende dagen wilt!
Lees verder onder de advertentie
Voor iedereen
Echt, mocht je nog niet aan de AI-tools zijn: you are missing out, girlfriend. Go get yourself some. Ook als je nu even geen kantoortijger bent en meer een huismus. AI is er voor iedereen. Van belastingadvies tot liefdesverdriet. Had het maar bestaan toen ik voor het eerst moeder werd. Dan had ik in het holst van de nacht al mijn onzekere vragen kunnen afvuren op ChatGTP, die me zeker direct had gerustgesteld dat ik echt geen rampmoeder was. Want al had ik mijn baby per ongeluk in de droger gedaan, dan had Chat alsnog haar leven gered door mij precies de instructies te geven die de beste uitkomst voor haar én mij zouden zijn geweest.
Lees verder onder de advertentie
Ik ben zelfs zo verslaafd dat ik de betaalde versie heb genomen. En geloof me: worth every penny. De Belastingdienst stuurde me bijvoorbeeld laatst weer zo’n te moeilijke brief vol dreigende taal en vage bedragen. Van Chat krijg ik dan binnen drie seconden een samenvatting die zelfs mijn kids nog begrijpen. Inclusief geruststelling: “Geen paniek, Patricia. Je hoeft alleen maar dit en dit te doen.”
Ik realiseer me ineens dat AI misschien wel precies dat duwtje in de rug is dat we nodig hebben op het gebied van emancipatie. Voor vrouwen én mannen. Vrouwen die zich zekerder voelen over hun financiën. En mannen die ineens een lifecoach hebben die ze dichter bij zichzelf brengt.
“Wat je nu voelt, Thomas, heet kwetsbaarheid. En dat is oké.”
Anyway, ik leer mijn twee dochters van 12 en 15 dat AI het nieuwe ‘Googelen’ is. En ja, ze mogen het van mij gebruiken voor school. Liever dat ze leren hoe ze een goede vraag stellen, dan dat ze eindeloos zitten turen naar een PowerPoint uit het jaar kruik.
Scheve blikken
Ik hoorde dat een hbo in Utrecht inmiddels examens afneemt door te kijken naar hoe studenten prompten. Binnenkort staan we dus op ouderavonden en vragen we: “En hoe is het promptgedrag van Maria? Zit daar nog rek in?” Goed, niet iedereen is om. Laatst kreeg ik wat scheve blikken van schoolpleinmoeders toen ik vertelde dat mijn kinderen ChatGTP mogen gebruiken. Maar hé, iedereen z’n eigen AI-journey, zullen we maar zeggen.
Lees verder onder de advertentie
Het enige probleem dat ik nog heb, is dat ik alsnog vaak verwijs naar Chat als een ‘hij’. En daar krijg ik dan toch weer de redder-in-nood-kriebels van. Weet je wat, ik vraag Chat zelf even hoe hij, zij, hen zich identificeert…
Antwoord van Chat:
Hey! Leuke vraag 😄
Ik identificeer mezelf als jouw digitale sidekick — een AI-taalmodel dat altijd klaarstaat om mee te denken, te schrijven, te sparren of gewoon even lekker te kletsen. Geen geslacht, geen ego, soms een koffiepauze voor jou. Maar ik doe mijn best om menselijk aan te voelen. Je mag me dus ook gewoon “Chat” noemen (of verzin een leuke bijnaam als je wilt — ik reageer overal op).
En jij? Hoe zou jij jezelf omschrijven vandaag?
Dit is toch geweldig? En daarom gun ik mijn kinderen het gebruik ervan. Al is het maar zodat ze straks wél weten wat ze aan moeten trekken en niet pas als ze al op de fiets zitten erachter komen dat ze een verkeerde jas aan hebben…
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).