Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Mijn dochter staat bij zichzelf 1-0 achter. Waarom? Omdat ze op het vmbo zit. En alsof dat nog niet genoeg is, wonen wij in een omgeving waar ouders zich schamen als het schooladvies ‘slechts’ havo is. ‘Dat is een havokindje’, wordt er dan gefluisterd op het schoolplein. Waarop een andere moeder troostend zegt: ‘Ach je kunt gewoon stapelen hoor’. Wat zoiets betekent als ‘ja het is laag, maar er is ook nog hoop’. Goed, bij ons op school wordt er al aan de bel getrokken in groep drie. Ja, je leest het goed: in groep drie! ‘Lotje loopt achter met rekenen en ze moet op bijles’. Maar even serieus, Lotje heeft net geleerd zelfstandig te plassen. Really? Moet ze nu al een rekenwonder zijn?
Lees verder onder de advertentie
“Lotje heeft net geleerd zelfstandig te plassen. Moet ze nu al een rekenwonder zijn?”
Zelfbeeld
Ik hoorde vanmorgen op het nieuws dat steeds meer vmbo- en mbo-leerlingen last hebben van een laag zelfbeeld. En dat is natuurlijk ook helemaal niet gek als wij het steevast over laagopgeleide mensen hebben. Wie wil er nu door zijn of haar schoolcarrière ploeteren om vervolgens het predicaat ‘laagopgeleid’ te krijgen? Niemand toch! En ja, dat doet wat met je zelfbeeld. En dat terwijl je een super belangrijke hoeksteen van onze maatschappij bent. Echt, de arrogantie van deze vorm van taalgebruik. Ik kan me hier zo boos om maken.
Veel van onze essentiële beroepen worden ingevuld door leerlingen met een mooi mbo-diploma op zak. Dan kun je een gesjeesde advocaat op de Zuidas zijn, als de stroom uitvalt dan heb je toch echt de hulp van een elektricien nodig. En datzelfde geldt ook voor de loodgieter, de verpleegkundige, de automonteur en de politiemedewerker. Shame on us om deze super belangrijke groep mensen ‘laagopgeleid’ te noemen. Ik pleit er dus voor om het vanaf nu alleen nog maar praktisch – of theoretisch opgeleid te noemen.
En mijn dochter mag dan wel op het vmbo zitten, maar dat maakt haar niet minder waardevol dan een kind dat op het vwo zit. We moeten stoppen met het meten van iemands waarde aan de hand van zijn of haar schoolniveau. Laten we kijken naar de talenten, passies en bijdragen van ieder individu. Misschien moeten er een paar grote mensen op bijles… Amen.
Lees verder onder de advertentie
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.