Patricia: ‘Mijn dochter staat bij zichzelf 1-0 achter, omdat ze op het vmbo zit’

22.03.2024 08:00
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Mijn dochter staat bij zichzelf 1-0 achter. Waarom? Omdat ze op het vmbo zit. En alsof dat nog niet genoeg is, wonen wij in een omgeving waar ouders zich schamen als het schooladvies ‘slechts’ havo
is. ‘Dat is een havokindje’, wordt er dan gefluisterd op het schoolplein. Waarop een andere moeder
troostend zegt: ‘Ach je kunt gewoon stapelen hoor’. Wat zoiets betekent als ‘ja het is laag, maar er is
ook nog hoop’. Goed, bij ons op school wordt er al aan de bel getrokken in groep drie. Ja, je leest het
goed: in groep drie! ‘Lotje loopt achter met rekenen en ze moet op bijles’. Maar even serieus, Lotje
heeft net geleerd zelfstandig te plassen. Really? Moet ze nu al een rekenwonder zijn?

“Lotje heeft net geleerd zelfstandig te plassen. Moet ze nu al een rekenwonder zijn?”

Zelfbeeld

Ik hoorde vanmorgen op het nieuws dat steeds meer vmbo- en mbo-leerlingen last hebben van een
laag zelfbeeld. En dat is natuurlijk ook helemaal niet gek als wij het steevast over laagopgeleide mensen hebben. Wie wil er nu door zijn of haar schoolcarrière ploeteren om vervolgens het predicaat ‘laagopgeleid’ te krijgen? Niemand toch! En ja, dat doet wat met je zelfbeeld. En dat terwijl je een super belangrijke hoeksteen van onze maatschappij bent. Echt, de arrogantie van deze vorm van taalgebruik. Ik kan me hier zo boos om maken.

Lees ook – ‘Is dit het nieuwe normaal? Dat je dochter al met dertien jaar rookt en drinkt mét toestemming?’ >

Shame on us

Veel van onze essentiële beroepen worden ingevuld door leerlingen met een mooi mbo-diploma op zak. Dan kun je een gesjeesde advocaat op de Zuidas zijn, als de stroom uitvalt dan heb je toch echt de hulp van een elektricien nodig. En datzelfde geldt ook voor de loodgieter, de verpleegkundige, de automonteur en de politiemedewerker. Shame on us om deze super belangrijke groep mensen ‘laagopgeleid’ te noemen. Ik pleit er dus voor om het vanaf nu alleen nog maar praktisch – of theoretisch opgeleid te noemen.

En mijn dochter mag dan wel op het vmbo zitten, maar dat maakt haar niet minder waardevol dan
een kind dat op het vwo zit. We moeten stoppen met het meten van iemands waarde aan de hand
van zijn of haar schoolniveau. Laten we kijken naar de talenten, passies en bijdragen van ieder individu. Misschien moeten er een paar grote mensen op bijles… Amen.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.