Patricia: ‘Is dit het nieuwe normaal? Dat je dochter al met dertien jaar rookt en drinkt mét toestemming?’

15.03.2024 08:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Mijn dochter rookt en drinkt al een jaartje’, zegt een bevriende vader op zijn eigen birthday bash. Kennelijk valt mijn mond zichtbaar open, want ik zie een onaangekondigd ongemak in zijn ogen. De vader in kwestie staat met twee glazen wijn in zijn hand voor zijn veertienjarige dochter en haar vriendin. ‘Ze staat waarschijnlijk buiten, dus ik breng haar even een wijntje, maar ik ben zo terug.’ En weg is de jarige job.

Lees ook – Patricia over babyhelmpjes: ‘Een mooi-maak-deksel van 1000 euro (!), want een scheef hoofdje willen we niet!’ >

Ongeloof

Ik draai me om naar de rest van het gezelschap en ik bid dat iemand anders iets zegt. Het gezelschap is klein, maar bestaat louter uit ouders met kinderen die ook tegen deze leeftijd aan schurken. Niemand zegt wat. Hallo? Heeft niemand gehoord wat deze vader net zei? Dat zijn dochter dus al rookt en drinkt vanaf haar dertiende en nog veel belangrijker met toestemming! WTF.

“Niemand zegt wat. Hallo? Heeft niemand gehoord wat deze vader net zei?

Niet oordelen Patrice, NIET oordelen… Maar voordat ik het weet spuit het ongeloof uit mijn mond richting een vriendin. Is dit dan het nieuwe normaal? Mijn dochter is 13 bijna 14 en ik zou het dan in een klein jaar al moeten gedogen dat ze rookt en drinkt? Dacht het niet! Mijn vriendin en haar partner zitten nog wat vroeger in de wedstrijd, want hun kinderen zitten nog niet in de dubbele cijfers, maar ze halen beiden hun schouders op.

In de war

Ik voel me alleen in mijn ongeloof van wat er zojuist heeft plaatsgevonden. De rest van de avond breng ik feestend door, waarbij ik de dochter in kwestie nog heel wat wijntje zie wegtikken en af en toe naar buiten verdwijnen voor, ik gok, een sigaretje.

Als ik de volgende ochtend wakker word, ben ik nog steeds in de war. Ben ik nou zo ouderwets? Ik was zelf ook vijftien toen ik kennismaakte met drank en sigaretten. Maar dat waren andere tijden. Ja of niet? Is het gebruik van genotsmiddelen tijdloos? En heeft het in 2024 nog altijd het karakter van onafhankelijkheid? Ik ben in de war.

Slecht voorbeeld

De woorden van Erik Scherder van de NIX18 reclame, waarin hij, ons, ouders toespreekt dat de hersens onder die leeftijd nog vol in ontwikkeling zijn, denderen door mijn hoofd. Tegelijkertijd ben ik me ook bewust van het feit dat ikzelf totaal niet het goede voorbeeld geef. Het gebeurt vaker wel dan niet dat de lege flessen wijn hier de volgende dag nog op het aanrecht staan. En wie ben ik dan om deze jarige vader te veroordelen? En toch, ik hoop dat ik de zin ‘mijn dochter rookt en drinkt al een jaartje’ nog vele jaren kan uitstellen…

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.