Déze pikante vraag van haar dochter (8) overvalt Nicolette Kluijver

28.01.2021 15:14
Nicolette Kluijver

Presentatrice Nicolette Kluijver is moeder van Isabella en de tweeling Ana Sofia en Jesse. 

De vraag der vragen is gesteld. En je zou toch denken dat met al mijn BNN-ervaring – ik heb jarenlang Spuiten en slikken gepresenteerd – ik hier voor de vuist weg antwoord op zou kunnen geven. Van mijn 21e tot mijn 27e heb ik een programma gemaakt voor jongeren over seks. Ik heb voorlichting gegeven in townships in Afrika aan jongeren die nog nooit uitleg hadden gekregen over seks. Ik kan deze vraag toch wel hebben? En toch overvalt-ie me…

Nu staat mijn kleine meid voor mij. Met haar acht jaar kijkt ze altijd uit haar blauwe ogen met een blik van: ik weet het toch wel beter. Maar nu heeft ze een vraag verzonnen waar ze zelf geen antwoord op heeft.

“Mama,” zegt ze, “wat is seks?’ “Oké… wacht even hoor schatje, ik maak eerst een kopje thee. Wil je ook? Zullen we even zitten?” Ik had liever gehad dat ze me zou vragen of Sinterklaas wel echt is. Die vraag heeft ze me namelijk nog steeds niet gesteld.
 

Lees ook
Tips van een pedagoog: zo geef je seksuele voorlichting aan je kind >

 

Seksuele voorlichting

Het liefste neusje van Nederland kijkt me nog altijd eigenwijs aan. Ze wacht op een antwoord. Goed, daar gaan we. We gaan aan de keukentafel zitten en ik pak haar handjes.

“Mijn lieve Isabella. Weet je nog dat Mimi (we kunnen dit echt zo veel beter uitleggen aan de hand van dieren) op de manege dat mannetjeshondje was tegengekomen? En dat ze toen een tijdje weg waren en daarna kreeg Mimi pups? Ze hadden toen eh… gesekst (is dat een werkwoord?). En dus: als een mannetje en een vrouwtje heel lief met elkaar doen komen er pups… of kinderen. (Ik had dit zo veel beter moeten voorbereiden.)

Maar je kunt ook s..ks hebben (ik slik het woord een beetje in. Is dit nou die oude BNN’er met al haar seksuele voorlichting-ervaring?) als je twee jongens bent of twee meisjes. Je doet het zeg maar als je elkaar heel lief vindt. Als je ouder bent ga ik je uitleggen hoe je het doet, hoe je veilig vrijt en wanneer je daaraan gaat beginnen (als je vijftig bent please), maar daar vind ik je nu nog een beetje te jong voor. Seks is voor volwassenen.”

En nu is het afwachten. Neemt mijn kleine, superintelligente, eigenwijze allesweter dit antwoord voor lief? “Dank lieve mama”, besluit ze. JAHOOOOOO! Mijn eerste seksuele voorlichtingsgesprek heb ik overleefd. Voor nu dan, maar ik ken die kleine snuiters: de volgende keer kom ik er niet zo makkelijk vanaf. Op naar het Sinterklaasgesprek.
 

Deze column staat in Kek Mama 01-2021.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.