‘De pastel babygym die zo leuk in ons beige Japandi-interieur paste, ligt te verstoffen’

08.10.2023 05:59
Marit Haegens-­Brugman Fotografie: Laurens Eggen

Marit Haegens-Brugman (32) is getrouwd met Dylan en moeder van Nami (5 maanden).

Ik was een betere moeder voordat ik moeder was. Ja, dat lees je goed. Voordat ik kinderen had, wist ik precies hoe ik het zou gaan aanpakken. Ik ging mijn dochter borstvoeding geven, dat naar mijn idee gewoon even een kwestie van doorzetten was. Ik zou haar niet tussen ons in laten slapen en ik was voorbereid op een toekomst met wasbare luiers.

Niet volgens plan

Ha! Nu ik moeder ben weet ik wel beter. Borstvoeding geven heb ik geprobeerd, maar was door allerlei omstandigheden niet mogelijk. Het bleek toch wel erg fijn om Nami tussen ons in te laten slapen in de kraamweek. En die wasbare luiers? Die zijn er nooit gekomen. Nu prijs ik me gelukkig met het feit dat mijn man is geabonneerd op de luiernieuwsbrief waardoor we goedkoop een voorraad wegwerpvarianten kunnen inslaan. We zijn echt burgerlijk geworden.

En die pastel babygym die zo leuk in ons beige Japandi-interieur paste, ligt te verstoffen. Ik hoor het mezelf nog zeggen tijdens mijn zwangerschap: dat lelijke kleurrijke plastic speelgoed komt er bij ons niet in! Inmiddels begint ons huis steeds meer op een indoor speelparadijs te lijken, inclusief felgekleurde plastic speelmat en irritante muziekjes.

Lees ook – ‘Kleine baby’s slapen het gros van de dag, zeiden ze’ >

Kunst van het loslaten

Het moederschap blijkt al vanaf dag één de grootste les in de kunst van loslaten. Loslaten van een opvoedingsplan dat je voor ogen had, een dagplanning die gestroomlijnd loopt of een huis dat compleet geordend is.

“Mijn valkuil wordt slechts een struikelblok”

Voor de geboorte van Nami was ik een controlfreak. In mijn werk als ondernemer kwam dat goed van pas, ik had graag de touwtjes in handen. Toch was het ook mijn grootste valkuil. Mijn dochter helpt me van mijn valkuil slechts een struikelblok te maken. Het werkt relativerend. Dat ene mailtje stuur ik morgen wel. Dat bezoekje aan mijn ouders wordt toch een uurtje later. En die felgroene rammelaar die op de bank ligt, is ergens wel heel erg Japandi.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.