Mariëtte Middelbeek is chef redactie van Kek Mama en auteur. Samen met haar man Erik heeft ze twee kinderen: zoon Casper (5) en dochter Nora (3).
Lees verder onder de advertentie
Ik typ dit op zaterdagavond, vlak voor we op vakantie naar Italië vertrekken. Dat is relevant, want ik moet mezelf op voorhand een klein beetje verdedigen. Ik heb momenteel meer deadlines dan dagen, er moeten nog twintig to-dolijstjes afgevinkt en ik heb licht slaapgebrek nu mijn kinderen kennelijk een roostertje hebben ontwikkeld waarbij ze de ochtenddiensten verdelen. Keurig om de beurt is er eentje om 5.30 uur wakker, als het niet eerder is. Onthoud deze slappe excuses even, want ik kom er zo op terug.
Lees verder onder de advertentie
Zuchtmoeder
Die vakantie is behalve heel relaxed ook werkgerelateerd, want we gaan voor Kek Mama op pad. En daarbij gaan we vloggen, tot grote vreugde van de kinderen, en dus gingen we vandaag even oefenen met de camera. Casper was er niet bij weg te slaan en filmde aan één stuk door. Ons huis, de tuin, zijn zusje, zijn fiets, zijn spidermanpak, de hond – alles werd uitgebreid gefilmd.
Lees verder onder de advertentie
’s Avonds zat ik die filmpjes terug te kijken, vertederd door dat blije stemmetje en die vrolijke snoet. Wat is het toch heerlijk, bedacht ik, om een kind te hebben dat gewoon altijd blij is. Er was alleen één stoorzender in al die vrolijkheid. Ik hoorde de hele tijd iemand mopperen en zuchten. “Niet doen, kijk uit, nee, luister nou, is dat nu zo moeilijk, kun je dan niet héél even..?” Wie is die zuchter, dacht ik met groeiende irritatie, en kan die vrouw haar mond houden?
En toen realiseerde ik me dat ik het zelf was. In zeven minuten film liep ik mijn kind voortdurend te corrigeren, te vertellen wat er allemaal niet mocht en te vragen of hij nu toch eindelijk eens kon gaan doen wat ik al een miljoen keer had gevraagd. Dat alles onder begeleiding van een hoop gezucht.
Waar ging dit mis? Wat is er gebeurd met de positieve opvoeding die ik voor ogen had? Geen nadruk op wat niet is, maar op wat wél is. Goed gedrag belonen, negatief gedrag negeren (tenzij er doden of gewonden dreigen te vallen). Wanneer ben ik die zuchtmoeder geworden? Ergens tussen die to-dolijstjes en het slaapgebrek? Want meteen had ik mijn hoofd vol met die excuses, maar ze klonken ineens zo afgezaagd.
Lees verder onder de advertentie
In tijden van veel zuchten
Ik wilde het filmpje weggooien (het meeste is onscherp en bovendien heeft Casper een groot deel van de tijd de binnenkant van zijn neus gefilmd), maar iets hield me tegen. In plaats daarvan heb ik het op mijn computer laten staan en me voorgenomen ernaar te kijken in tijden van veel zuchten. Is dit de moeder die mijn kinderen zich later willen herinneren? Morgen geef ik Casper opnieuw de camera. Morgenavond ga ik die filmpjes kijken (inclusief binnenkant van Caspers neus) en me hopelijk afvragen wie toch die vrouw is die zo irritant blij loopt te zijn.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.